Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Международно Триенале на акварела ще се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 14.04.2016Коментари (0)1645
©
След 15 юли в изложба в емблематичната сграда на Художествена Галерия "Борис Георгиев" - Варна ще могат да се видят произведенията на 201 чуждестранни участници и на 70 български художника. За официалното откриване и награждаване на отличените произведения в Триеналето ще пристигнат участници от Китай, Япония, Хонг Конг, Тайланд, Грузия, Монголия, Швеция, САЩ, Индия, Пакистан, Иран, Италия и много други. Идеята е този фестивал да се превърне в един своеобразен празник на акварелното изкуство с времетраене един месец, наситен с богата програма, състояща се от провеждането на редица различни съпътстващи събития. Предвидено е осъществяването на няколко майсторски класове, пърформанси и презентации на акварелна техника, за които са поканени както известни български акварелисти, така и автори от световна величина от различни части на света - Китай, САЩ, Канада, Хонг Конг, Тайван. Зрителите ще имат уникалния шанс да присъстват на живо и непосредствено да общуват с няколко световно известни акварелиста. Специално за събитието от Китай пристига известния художник Лю Уи. Включени са и емблематични имена в акварелното изкуство от България - проф. Кирил Божков, Атанас Мацурев, Красимир Тодоров, Ненко Чанев, Селма Тодорова, Иван Додов - всеки от тях с богата творческа биография и международни отличия. Участие ще вземе и Зе Зе Лаи от Хонг Конг. Планувано е създаването в реално време на най-дългия акварел (10 м) в България с участието на 10 художника едновременно и ще изобразява улица в град Варна.

Акварелната техника в изобразителното изкуство се радва на небивал разцвет през последните години, в световен мащаб. България няма как да остане встрани от тази тенденция. За една година, през която страната ни е част от най-голямото международно акварелно общество IWS Globe (организация с над 70 клонове в различни страни), е направено изключително много. Картините на български художници участват в най-престижните акварелни форуми в света и са публикувани в каталозите им.: Световно Триенале на акварела - Сеул - 2015, Lovе Earth - Джакарта 2015, Биенале - Кастра, Словения 2015, Международно Биенале на акварела Шенжен - 2015-2016, Международно Биенале на акварела - Тирана 2015, Международно Биенале на акварела - Ню Делхи, в което участваха 13 български художници и най-големият ежегоден акварелен форум Фабриано, в който участват 17 българи през настоящата година. Участието ни във Фокус - Бангладеш, бе отбелязано с две награди. Предстои откриването на едно от най-мащабните Биеналета - в Карачи, Пакистан, на което участник от България ще бъде удостоен с голяма награда, в която се включва и цялостното блестящо представяне на петте български участника. До края на годината сме поканени на световни Биеналета във Ванкувър, Техеран, Хонг Конг, Тайпей, Париж, Белград, Будапеща.

Факт е и акварелният пленер в Хималаите през ноември 2015, на който четири български художника твориха 14 дни в енергийния център на света. Картините от това пребиваване, ще бъдат показани като съпътстващо събитие на Международно Триенале на Акварела - Варна 2016.
Триеналето на Акварела, което ще се проведе от 15.07 до 15.08 в Художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна е естествен и адекватен отговор на нашата страна, надарена с талантливи творци, на предизвикателствата на традиционалистите в жанра. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишните ни участия, на доверието с което се ползва по света IWS Bulgaria, а също и на прекрасните възможности, които предлага гр. Варна и Художествена галерия "Борис Георгиев", бяха селектирани 271 участника от 50 страни. Много от тези автори са международно признати майстори на акварела, на чиито имена са наречени определени сериии от световно известни марки художествени материали и пособия. Три от тези марки: Шминке, Фабриано и Даниел Смит, ще спонсорират демонстрациите през първите дни на откриването и ще дадат част от наградите на Триеналето. За наше удовлетворение и българските художници се включиха активно. Като резултат бяха селектирани 70 автора, много от тях известни на широката общественост не само като акварелисти.

Голяма част от участниците ще посетят Варна за откриването на Триеналето и за демонстрациите от майстори-акварелисти , лекциите и пленерното рисуване през следващите три дни. Чудесно съвпадение е провеждането по същото време на Международният балетен конкурс, който е притегателна сила на много художници от чужбина. Пред погледите на варненци ще бъде изработен най-дългият акварел (10 м) в историята на България - от група майстори на четката , едновременно. Той ще изобрази поредица от забележителни сгради във Варна.

През време на Триеналето, в галерия Le Papillon, ще се проведат няколко майсторски класове на световно признатия български акварелист, носител на множество международни награди, Атанас Мацурев, който също е участник в изложбата.

Още пет от най-добрите ни градски галерии оцениха световния форум на акварела, който ще се проведе в страната ни и пожелаха да се включат в пътуваща изложба на картините от Триеналето до март 2017 г. Това са : Художествена Галерия "Асен и Илия Пейкови" - Севлиево, където се намира творчеството на Асен Пейков, създателя на паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим, Художествена Галерия "Димитър Добрович" - Сливен - третата по богатство на фонда си галерия в България, Художествена Галерия Жорж Папазов - Ямбол, Галерията на Съюза на Българските Художници в София "Райко Алексиев", най-голямата галерия на Балканския полуостров - Галерия "Владимир Димитров - Майстора" в гр. Кюстендил.

За туристическия и културен календар на Варна изключително много допринасят събития и фестивали с активно международно присъствие. Международното Триенале на Акварела "Watercolor and Spirit" ще осигури задоволяване на нуждата от актуални и значими културни събития, които да приобщят местната публика към международните и световни мащаби на фестивали с дългогодишни традиции. Културният туризъм е основна мотивация на редица хора за посещението им на определен град и държава. Във връзка с Триеналето към периода на самото мероприятие са направени вече повече от десетки заявки от участници за присъствие и посещение на града.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: