Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Мистър Гуин" или книгата за това как да създаваш портрети с думи
Автор: Екип Varna24.bg 19:06 / 20.08.2023Коментари (0)575
©
Тази неделя в рубриката "Дифтонг“ водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ по Радио "Фокус“ Або и програмният директор Ива Дойчинова ни представиха поредните литературни бижута, перфектни както за плаж, така и за дъжд. Само не бързайте да ги изчитате на един дъх!

"Победителите“ – Фредерик Бакман

Ива Дойчинова започна с книгата "Победителите" на Фредерик Бакман. Тя е последната от трилогия. Това не означава обаче, че книгата не може да бъде четена и без да се били прочетени предишните две, защото авторът предоставя възможността на читателя да се запознае с предисторията на събитията, които се развиват в книгата. 

"Това е много амбициозна книга от седемстотин страници. Ако съберем цялата трилогия, ще трябва да бъдат прочетени над 2000 страници. Дори да не са четени предните две, "Победителите“ може да се прочете самостоятелно, защото Бакман е дотолкова уютен към своите читатели, че да им покаже какво е довело до това развитие", обясни Ива Дойчинова.

Програмният директор на "Фокус" обясни, че сюжетът е изцяло концентриран върху хокея, тъй като именно този спорт определя живота на хората в градчето. Техните съдби, чувства и решения се определят именно от тази игра. 

"Сюжетът се върти около едно хокейно градче, което се казва Бьорнстад. То се намира в гората. Целият живот на хората е съсредоточен върху техния хокеен отбор "Бьорнстад“, а на съседния град Хед върху техния хокеен отбор – "Хед“. Те живеят само с хокея.

Всеки в своя отбор тренира хокей от малък. Това е динамиката, с която живеят. Това е гордостта, която имат. Това е животът, който ги радва. Тези градове изразяват живота се чрез хокея. Най-важното, което могат да случат, е победа. Най-голямото, което имат, е добър отбор, а най-звездното, което могат да си позволят, са техните звезди", каза още тя.

Началото на историята обаче е повече от грабващо, защото разказа стартира с изнасилването на дъщерята на треньора на отбора "Бьорнстад". Самото посегателство е още по-фрапиращо, защото е извършено именно от звездата на  отбора. 

"Книгата "Бьорнстат“, която се свързва с победителите, започва с огромен конфликт. Звездата на отбора на "Бьорнстат“ Кевин изнасилва дъщерята на своя треньор. Това изнасилване счупва всичко в града и промяна съдбата на всички. Има опит да се укрие, в едно мъжко, горско и диво общество да се омаловажи, но смелостта на Мая, изнасиленото момиче, удря до това тя да разкаже на всички за случилото се", обясни Дойчинова.

"Мистър Гуин“ - Алесандро Парико

В книгата става въпрос за писател, който живее в Лондон. Той е много обичан и популярен, но в един момент се "пищисва" от писане и решава, че ще напише една статия, която публикува в Guardian. Тя се казва "52 неща, които никога повече няма да правя“. Най-важното от тях е 52-ото нещо, което е "Никога повече да не пиша книги". Мистър Гуин обещава, след което обаче неговият издател прочита материала и му звъни веднага по телефона. Той го убеждава през сълзи да преосмисли решението си, но въпреки това писателят не отстъпва.

След много разговори писателят се съгласява да пише, но го прави само наум. Той решава, че ще пише портрети. Гуин прави това, наемайки модели, които слага в едно много обширно ателие, а след това ги наблюдава .

Мистър Гуин търси много конкретен тип светлина. Той намира един много възрастен занаятчия, който внимателно му изработва светлини с различни свойства. Всеки модел лампичка е кръстена на принцеса, а Гуин си избира за модел "Катерина де Медичи“.

Впоследствие Гуин търси модел, който да му позира. Намирането на такъв е изключително трудна задача, но в крайна сметка се спира на асистентката на своя издател.

"След като напише портретите си, той ги слага в папки. Те са с различна дължина - между две и десет страници. Прави две копия - едното запазва за себе си, а другото дава на своя клиент", разказва Або. 

Историята продължава с това, че Мистър Гуин дава копията на момичето, което първо описва. Той след това изчезва, а след време тя открива собствения си портрет в една книга, която се казва "Три пъти на разсъмване". Тя разбира, че Гуин публикува портретите под псевдоними на вече починали писатели. А продължението на "Мистър Гуин“ се казва... "Три пъти на разсъмване“ и също може да бъде намерено в издание на издателство "Унискорп“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в София
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: