Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Можем ли да видим как се ражда звезда?
Автор: Екип Varna24.bg 13:55 / 17.03.2023Коментари (0)573
©
Изразът "роди се звезда" се използва достатъчно често, за да правим автоматично препратка към света на знаменитостите. Но за астрономите раждането на една звезда във Вселената е явление, което искат да проучат възможно най-подробно - дори може да се каже, че интересът им се доближава до този, който феновете проявяват към известните личности.  

И сега им се удава нова възможност - благодарение на James Webb Space Telescope (JWST) учените разгледаха структурите от прах и газ, които създават звездите в близките галактики. Проектът, наречен "Физика с висока ъглова разделителна способност в близките галактики", или PHANGS, използва JWST за наблюдение на няколко галактики, които са подобни на нашия Млечен път, за да се види как се формират звездите в тях, пише hicomm.bg. 

"Проучваме 19 от най-близките аналози на нашата галактика", заявява в изявление Ерик Росоловски от Университета на Алберта. "В нашата собствена галактика не можем да направим много от тези открития, защото сме заклещени вътре в нея."

С помощта на инфрачервените инструменти на JWST изследователите могат да се потопят в облаци от прах и газ, които биха могли да бъдат непрозрачни, ако се наблюдават във видимата светлина. Когато обектите стават по-топли, те излъчват по-голямо количество инфрачервена светлина, така че инструментите на Webb могат да видят къде се намират джобове от по-топъл прах и газ и как това е свързано с областите, в които се формират звезди. 

"При 21 микрометра [инфрачервената дължина на вълната, използвана за събраните изображения], ако погледнете галактиката, ще видите всички тези прахови частици, нагрети от светлината на звездите", казва Хамид Хасани, друг от изследователите. "Инфрачервената светлина е наистина ключова за проследяването на студената и далечна Вселена." 

Досега екипът е изследвал 15 галактики от общо 19, които ще проучи за своя проект. За заснетите досега галактики изследователите са взели информация за разпределението и топлината на звездите и са изчислили възрастта на тези звезди. Това е довело до някои изненади, тъй като много от наблюдаваните изображения показали ярки звезди, които бяха по-млади от очакваното.  

"Възрастта на тези [звездни] популации е много млада. Те наистина едва започват да произвеждат нови звезди и са наистина активни в образуването на звезди", разяснява Хасани. 

Процесът на образуване на звезди е този, който кара галактиката да расте и процъфтява. Звездообразуването е деликатен баланс между наличието на достатъчно материал за образуване на нови звезди и звездните ветрове, създадени от младите звезди, които издухват този материал. 

"Ако има звезда, която се формира, тази галактика все още е активна", каза Хасани. "Имате много прах и газ и всички тези емисии от галактиката, които задействат следващото поколение на следващата масивна звезда, която се формира, просто поддържат галактиката жива."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: