Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мразим грозните бели петна, които оставя солта през зимата върху обувките ни – можем да ги избегнем
Автор: Десислава Томева 16:00 / 25.01.2024Коментари (0)1365
©
Всеки, държащ на външния си вид човек се дразни от белите петна по обувките и ботушите през зимата.

Вредното въздействие на солта, с която посипват по улиците всяка зима, лесно може да бъде забелязано върху обувките. Как да премахнете грозните петна и да предотвратите проникването на солта във влакната на материала, от който са направени обувките? Вижте нашите съвети!

Солта по улиците е почти чист натриев хлорид. Натриевият хлорид обезцветява както лицевата, така и велурената кожа, като дори и висококачествени обувки могат да се повредят дотолкова, че да не стават за носене. Солта също така променя цвета и качеството на влакната на материалите. Ето защо е толкова важно не само от време на време да почиствате обувките си, но и да ги подготвите предварително за зимния сезон.

Предварителни мерки

– импрегниране – не забравяйте да импрегнирате кожените обувки преди зимния сезон. Благодарение на това обувките ще бъдат устойчиви както срещу влагата, така и срещу солта, която по-трудно ще проникне във влакната на кожата.

– Повторете този процес няколко пъти през зимата – оптимално всеки месец – за да се засили ефектът от действието на импрегнанта;

– вазелин или мазен крем (само за лицева кожа!) – ако все още не сте купили импрегнант, можете да използвате козметичен вазелин или мазен крем, като намажете цялата повърхност на обувките с него. По този начин солта няма да се залепва по лицевата кожа.

Почистване

– има професионални препарати за почистване. Препаратите могат да бъдат различни – за велур, за лачена кожа, за лицева кожа, а също и препарати за обувки с мембрана.

Премахване на сол от текстилни обувки

Някои от нас дори през зимата не се отказват от любимите си маратонки или друг вид спортни обувки и ги предпочитат пред кожените боти и ботуши. Следователно солта, която е посипана по улиците и тротоарите, също може да остане по обувките от плат. Как да се справим в този случай?

Както при кожените обувки, така и при текстилните обувки, трябва да започнете с превантивните мерки. За тяхното импрегниране, т.е. за създаване на защитен слой върху обувките, можете да използвате специално предназначени препарати за спортни обувки. Следващата стъпка е почистването им, за което също ще намерите специализирани продукти (на етикетът им трябва да е обозначено, че това е например препарат за почистване на обувки с мембрана или конкретно на маратонки. Обърнете внимание на това).

Експертите не препоръчват машинното пране на спортни обувки, защото може да доведе до окончателна повреда на обувките, вместо да подобри външния им вид.

Други методи

Оцет

Той се разрежда с вода в съотношение 3: 1. Солените петна се избърсват с този разтвор, като се използват парцали от мека тъкан. След изсъхване петната се намазват с рициново масло или крем.

Алкохол

Добър резултат се получава чрез третиране на петната с алкохолен разтвор. Памучната подложка се навлажнява с алкохол и ръбът на солта, която се появява, се втрива.

Картофи

Петната от сол отстранете добре нарязани на парчета сурови картофи. Те избърсват замърсените места с тях и след изсушаване почистват продуктите с гумирана четка. Можете да опитате да разтриете солените петна с коричка от кафяв хляб.



Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
Ремонти във Варна
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: