Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Музикален шаман ще изнесе концерт във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 26.07.2018Коментари (0)1666
©
На 30 юли, от 21:00 ч. в Клуб Horizont във Варна, концерт ще изнесе Аюуне Суле (Гана). Входът ще е 5 лв.

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала "АфроВизия", се завръща за цяло солово турне в България. Поводът е своята 10-годишнина на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз“ и вечерното предаване за култура на БНР "Аларма“. А този концерт конкретно е и първата му изява във Варна ever!

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му на това турне, което вече мина през София, Скопие, Амфитеатъра на село Долен и Камен бряг, е напълно акустична - за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара).

Инструментът колого, на който Суле свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като "помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това "златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на "краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

В разговор за културата на африканска Гана преди концерта, от госта Аюуне Суле ще разберем повече за музиката, мистицизма и начина на живот в неговата страна преди и днес. Срещата с музиканта е част от поредицата "Вълноломни разговори“ и ще се проведе на български и английски език от 19:00 до 20:30 ч. в пространството на Хоризонт – Зелена сцена с вход свободен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: