Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
NASA с уникални кадри: Вижте огненото завръщане на Орион на Земята със скорост 32 пъти по-висока от тази на звука
Автор: Петя Кузева 19:26 / 13.12.2023Коментари (0)831
© NASA
Космическият кораб Орион, ключова част от мисията "Артемида I" (Artemis I) на NASA, направи емблематично повторно влизане на Земята на 11 декември миналата година. За да отбележи годишнината от това историческо завръщане, NASA публикува кадри на кораба, падащ през атмосферата с колосалните 32 пъти скоростта на звука. 

Орион е проектиран да отведе хората в дълбокия космос. Той беше изстрелян с помощта на системата за космическо изстрелване на NASA (SLS) на 16 ноември 2022 г, а Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ отдаде перфектната почит на космическия кораб, като сподели видеоклипа на огненото повторно влизане на капсулата Орион на Земята. 

NASA публикува едноминутен клип от него в социалната медия X, като свърза и цялото 25-минутно видео, видя "Фокус".

Орион беше изпратен в космоса за 25 дни, шест от които бяха в орбита около Луната. Той достигна разстояние от 434 500 километра, пътувайки по-далеч от всеки космически кораб, предназначен за хора досега, преди да се потопи в нашата атмосфера с около 40 000 километра в час. Така стана и първият космически кораб, проектиран от хора, който достига най-далече в космоса. 

Друго първо за Орион беше епичното му повторно влизане на Земята. Той стана и първият подобен, който се опитва да "прескочи" повторно влизане, отскачайки от атмосферата като "невероятно скъп камък върху повърхността на езеро". Този подход ще помогне на кораба да има възможност да се приземи на конкретно място, независимо от това къде за първи път влиза в земната атмосфера. Методът на Орион за повторно влизане ще играе клю
чова роля в мисията "Артемида I". 

"Пропуснатото влизане" ще помогне на Орион да се приземи по-близо до бреговете на Съединените щати, където екипажите за възстановяване ще чакат да върнат космическия кораб обратно на сушата", обясни Крис Мадсен, мениджър на подсистемата за насочване, навигация и контрол на Орион. 

"Когато летим с екипажа в Орион, започвайки с "Артемида II", точността на кацане ще ни помогне да сме сигурни, че можем да изведем екипажа бързо и намалява броя на ресурсите, които ще трябва да разполагаме в Тихия океан, за да помогнем при възстановяването", обясни той.

Планирано е "Артемида 2" да бъде изстрелян през 2024 година, но не е уточнено точно кога. Той пък трябва ще бъде последван от "Артемида 3", който ще качи астронавтите на лунната повърхност в края на 2025 или 2026 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: