Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На този остров в Егейско море превозните средства са забранени, а времето сякаш е спряло
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 26.01.2024Коментари (0)946
©
Хидра е гръцки остров в Егейско море, където превозните средства са забранени от десетилетия. Ето как живеят хората и защо са решили да не променят правилото.

На два часа път с ферибот от пристанището на Пирея, в Атина, Гърция, има остров с площ под 50 кв.км и население от по-малко от две хиляди жители, според последното преброяване. Нарича се Хидра и една от особеностите му е, че нещата сякаш са спрели във времето. Населението не пътува с коли, а пеша, на магарета, мулета или конски впрягове.

Това не е случайно, нито е отскоро. Забраната за моторни превозни средства е официално въведена през 60-те години на миналия век като държавна политика, част от съвместните усилия на местните власти и общността на острова за запазване на традиционния му чар, природни пейзажи и чист въздух. Друга цел е поддържане на спокойствието на околната среда и насърчаване на малък и устойчив вид туризъм.

С изключение на камиони за боклук, пожарни коли и линейки, на острова не се допускат превозни средства. Единствените начини да стигнете до там са ферибот по вода и водни таксита. Тъй като градът е построен върху стръмни хълмове, магарета и мулета са предпочитания вид транспорт за изкачване на стълби и тесни улички. По този начин шумът от клаксони, често идентифициран в градовете като шумово замърсяване, е заменен от шума на копитата на четириногите, трополящи по калдъръмените улици.

Фактът, че забраната на превозни средства е била одобрена и подкрепена от местната общност от самото начало, обяснява защо тя се поддържа толкова много години.

Живот без превозни средства

На пръв поглед Хидра не се различава особено от съседните си острови - ниски сгради с безупречно бели фасади, съчетани с глинени покриви от цинобар и аромат на жасмин по улиците, който прекарва всичко през ароматна призма. Природата, от своя страна, предоставя голям брой плажове и скали.

Туризмът, разбира се, е икономическият двигател на Хидра и не е изненадващо, че мнозина, които го обитават, не са родени там, а са решили да построят къща на брега му. Хариет Джарман е един такъв случай.

Това е остров, който ни пренася в миналото, каза жената, която сега притежава Harriets Hydra Horses, компания за конна езда на острова, в разговор с CNN. Целият транспорт на този остров се извършва с коне или мулета. Тъй като няма коли, животът на абсолютно всички е осезаемо по-спокоен.

Освен че е спокоен, животът без автомобилен трафик е по-здравословен и безопасен. Чрез елиминирането на автомобилния фактор значително се намаляват емисиите на замърсяващи газове и фини частици във въздуха, подобрявайки качеството, което от своя страна намалява риска от респираторни проблеми, алергии и други видове свързани състояния.

Липсата на трафик на автомобили допринася за по-ниски нива на стрес в околната среда. Като се има предвид, че постоянното излагане на шум увеличава хроничния стрес, риска от сърдечно-съдови заболявания, атакува имунната система и влошава качеството на съня, може да се каже, че ритъмът на живот без трафик допринася за общото подобряване на психическото благосъстояние на човека.

В съответствие с тази последна точка е насърчаването на физическата активност: с по-малко превозни средства за транспорт, хората нямат друг избор освен да ходят пеша или да карат велосипед - аспект, който насърчава физически активния начин на живот.

Но преди всичко липсата на автомобилен трафик гарантира безопасността на пътя. Забраната за автомобили прави улиците по-безопасни както за пешеходци, така и за велосипедисти, като по този начин намалява риска от инциденти.

Артистичен и вдъхновяващ рай

С течение на времето липсата на автомобили се превръща в отличителна културна черта на острова, а магаретата, конете и мулетата вече са основни компоненти в изграждането на неговата идентичност. Тук всеки живее за собствена сметка. Тук ръцете ни са нашите коли - носят всичко, от строителни материали и мебели до багаж, покупки и нас самите, казва Джарман.

Освен много примамлив за туристите, със своята оригиналност островът е станал особено привлекателен за артисти и влиятелни политически фигури. Има няколко примера, включващи Хенри Милър, американски писател и поет, който прекарва известно време на Хидра през 30-те години на миналия век и пише за преживяванията си там; София Лорен, италианска актриса, която за първи път посещава Хирда през 1957 г. по време на снимките на филма "Момче върху делфин"; Леонард Коен, канадски музикант и поет, живял на острова през 60-те години на миналия век и използвал обстановката, за да създаде своята музикална пиеса Bird on a Wire; и дори Жаклин Кенеди Онасис, бившата първа дама на Съединените щати, също посещава острова през 60-те години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Лоша инфраструктура във Варна
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: