Наблюдаваме утре сутрин пълно лунно затъмнение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:41 / 27.09.2015
1081
Рано сутринта на 28 септември ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение от България. За възможността да проведем интересното наблюдение, информира ръководителят на астрономическата обсерватория към Младежкия център Йоанна Кокотанекова.

Това е първата възможност от 4 години насам да видим от страната ни как луната се скрива напълно, а следващата такава възможност ще е чак след 3 години-през 2018-та.

Пълно лунно затъмнение, което предстои обаче е уникално и по още няколко причини. То съвпада с т.нар. "Супер Луна" или пълнолуние, при което Луната е в най-близката си точка до Земята. Затъмнението, което ще можем да наблюдаваме, завършва и т.нар. "тетраед" от четири последователни пълни лунни затъмнения, обясни специалистът.

Кървавата Луна или пълната фаза на затъмнението, при която нашият спътник се обагря в червено, ще може да се види при ясно време в интервала между 5.11 ч. и 6.23 ч. на ранния понеделник.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg
Бунтарят срещу традициите: Историята на постмодерния танц
Мъж отиде за риба, но дори и не подозираше какъв "звяр" ще хване
Съдът глоби Нойзи, водят го принудително в зала
Една интересна родопска рецепта за вечеря
Какво ще се случи с тялото ни, ако пием само портокалов сок за 40...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).