Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през НЗИС, Варна в челната тройка
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 30.12.2021Коментари (4)1251
©
Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Внушителният брой беше достигнат за по-малко от 11 месеца, откакто националният системен интегратор "Информационно обслужване“ АД изгради и пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Електронизирането на процеса намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

"Данните показват, че модулът "Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на "Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му системата е поредното доказателство за успешните проекти, които компанията реализира през последните години. Изградена е за рекордно кратки срокове и е сред най-добрите в Европа. "Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България“, допълни Ивайло Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата успешно са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Разчетите показват, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е създаден така, че да е максимално удобен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До този момент със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Модулът за електронни направления също отчита впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хил. е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300.

Само за последната година "Информационно обслужване“ АД реализира няколко ключови за електронното здравеопазване проекти. Като част от НЗИС беше пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.12.2021 г.
0
 
 
Направено е с цел да следят хората, колко ваксини имст, какви лекарства са ползвали, ясна работата, да си гледат работата, аз отказвам електронната рецепта
Aнонимен
на 30.12.2021 г.
0
 
 
От къде на къде ще водят досие за всеки бе, това е абсолютно като чипиранр
Aнонимен
на 30.12.2021 г.
0
 
 
Електронната рецепта е направена с цел да ни следят, аз лично избирам книжната и ще продължа да изисквам таква докато не задължат както със зеления сертификат
на 30.12.2021 г.
+2
 
 
Електронна рецепта разбирам ако не се налага да ходя всеки път до личният лекар да ми заверява книжката за лекарствата които приемам постоянно
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: