Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-добрата рецепта срещу махмурлук
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 26.12.2023Коментари (0)1155
©
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа – безкрайно мъчение след шока на организма от алкохола. Но народът на всичко е намерил колая, няма шуптящи таблетки, няма тонизиращи напитки от рекламите – истината е в бульона трезве.

А сега сериозно. Киселото зеле, традиционна за нас зимнина, е хитът на зимата. То е полезно, но не по- малко полезен е сокът, в който то ферментира.

Доказано е, че една чаша зелев сок на гладно действа очистително, балсам е за стомаха и е прекрасен тоник за тялото. Като участник в бульона трезве – той ( и не само той) просто е идеалното средство срещу махмурлук.

Всички продукти в тази зимна супа действат оптимално не само за синдрома "На другия ден", а и на целия организъм през зимата. Зелевият сок съдържа витамин С, К, антиоксиданти и пробиотици. Червеният пипер също е шампион в категорията на витамините, отново – най- вече на витамин С. Празът е богат на фитонциди – естествени унищожители на микроби. А ако ще ги правим както трябва, с люта чушка, трябва да знаем, че лютото съдържа витамин С повече от лимона, който незаслужено е коронован лидер в това отношение. Всички те заедно работят в една посока – повишаване имунитета ни през зимата.

Приготвянето на бульон трезве е фасулска работа, стига да разполагате с добре ферментирал зелев сок, директно от бидончето.

Нарязваме праза на ситно, както и червения лук. Може да отделим дори от лука само червените люспи, защото той е по- скоро с естетична функция.

На сух тиган много внимателно, на не много силен котлон, препичаме мляния червен пипер. Моят е от сушени това лято чушки и съм го смелила с мелничка.

Махаме пипера когато започне да замирисва на печена чушка. Много трябва да следим да не го препечем и да загорчи. В никакъв случай не бива да променя цвета си. 2-3 минути са достатъчни, пише Hera.bg.

На негово място в тигана слагаме сухите чушки и ги препичаме и тях, да замиришат и поизсъхнат. Трябва да станат почти трошливи, но не съвсем – да могат да се режат.

Изсипваме праза, червения лук в зелевия сок, двете лъжици олио и разбъркваме.

Посипваме с мляния пипер и, ако ще сме докрай верни на рецептата, нарязваме на ленти лютата чушка, като внимаваме вътре да не попаднат семките.

Сервираме и това е - вкусно и много полезно.



Още по темата: общо новини по темата: 309
20.03.2024 »
06.02.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
08.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Борба за влияние в Близкия Изток
Световна черна хроника
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: