Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-мащабният кинофестивал в България идва във Варна, киноманите ще са презадоволени
Автор: Екип Varna24.bg 16:06 / 27.02.2019Коментари (0)2115
©
Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест отново ще се проведе във Варна за 10-и юбилеен път.  От 15-и до 22 март залите на ФКЦ ще посрещнат селекция от 18 филма, обиколили през годината най-големите кино столици като Кан, Берлин и Венеция. И ако има нещо, по което можем да познаем, че това е десета юбилейна година на феста за Варна, то това е планираната програма. Вкусовете на киноманите ще бъдат презадоволени с дълъг списък, включващ големия победител на Оскарите - Зелената книга (16 март; 19:00ч) и Студена война (22 март, 18:00ч.) – номиниран за най-добър чуждоезичен филм. Място намира и най-доброто от алтернативното кино в лицето на провокатора Ларс Фон Триер и новия му филм "Къщата, която Джак построи“ (18 март; 20:00ч.). Филмът е мрачна история, представена по философски и на моменти забавен начин. Вътрешен монолог бродещ из мислите на един сериен убиец, но също тези на датския режисьор. Познавачите на творчеството на Триер трябва да се подготвят за голяма доза от познатото им изправяне на ръба на възприятията, емоциите и естетиката.

Палитрата на заглавията преминава през скандинавско, близкоизточно и европейско кино със задължителна спирка в България  с филмите "Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и "Прасето“ на Драгомир Шолев. От далечна Япония пък пристига тазгодишният носител на Златна палма - "Джебчии" на Хирокадзу Корееда.

"Първото нещо, което ми хрумна за слоган на филма, бе "Само престъпленията ни държат заедно“. В Япония престъпленията като телефонните измами и детските кражби, поощрявани от родителите, са яростно критикувани. Разбира се, такива престъпници трябва да бъдат порицавани, но се чудя защо всички толкова се ядосват за дребни нарушения, а същевременно има толкова много нарушители, които правят значително по-мащабни измами без последствия. Особено след земетресенията през 2011 г. не се чувствам добре, когато чувам някой да повтаря, че семейните връзки са важни. Затова реших да разуча тази тема, като разкажа за едно семейство, обединено от престъпление.“ - Хирокадзу Коре-еда

Други интересен филм е копродукцията между Германия и Азербейджан – "Сутиенът“ (19-ти март 20:15ч.) на  Файт Хелмер. Машинистът Нурлан кара влака към Баку за последен път, преди да се пенсионира. По пътя през кварталите в града влакът му закача син сутиен от нечий простор. За да избяга от самотното си съществуване, Нурлан тръгва на най-приключенското пътешествие в живота си: да открие собственичката на това любопитно бельо. С изключителна целеустременост Нурлан чука на всяка врата по пътя на влака. И докато жените, които среща, имат своите причини да го допуснат в живота си, неговият "проект“ не остава незабелязан от съпрузите им. Колкото по-трудно става, толкова по-изобретателен и непримирим става Нурлан, за да убеди всяка жена да пробва сутиена.

Отново на изток, но този път в Иран ни отвежда лентата "Техеран, град на любовта“  (16 март; 15:00ч.). Облягайки се на темата за нещастната любов – чест сюжет в традиционните персийски приказки – филмът е игриво замислен триптих за хора, търсещи любов, напомнящ за непостоянната природа на човешкото щастие.

Любителите на документалните филми отново няма да бъдат пренебрегнати, като тази година не едно, а  две заглавия ще бъдат представени в тази категория; "Пи Джей Харви; A Dog Called Money" (18 март, 18:00ч.) и "Шестима музиканти и градът“ 22 март, 19:00ч.), който е реверанс от страна на организаторите към голямата арменска диаспора във Варна. И ако музикалната линия в програмата не може да ви убегне, то причината е, че тазгодишното издание на София Филм Фест преминава под знака на 50-тата годишнина от фестивала Уудсток. Откриването ще бъде последвано от традиционното парти с музика на живо във фоайето на ФК, а още на следващия ден (16 март) ще се проведе и още едно парти, специално организирано по повод юбилея - на сцена Ротонда в Драматичен театър Стоян Бъчваров в музикалната компания на La Migra.

Програмата е дълга и организаторите от Артин Вижън канят всички любители на качественото кино да се запознаят  с нея на Facebook страницата на фестивала. Билетите ще са в продажба от 1 март на билетна каса във ФК, както и онлайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: