Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Накисването с оцет намалява с близо 90% бактериите по зеленчуците
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 16.04.2024Коментари (0)1106
© илюстративна
Спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които се предлагат по магазините. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". 

Основният проблем, според него, не са нитратите - това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.

"Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, напоследък покрай биологичното земеделие това стана много модерно, но това отвори и нови рискове пред потребителите. Но това не е причина за отказ от зеленчуците,“ поясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, тъй като доброто измиване маха всичко, което е на повърхността. По този начин намаляваме всякакви замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

"И най-накрая и накисването с оцет намалява с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци“, обясни специалистът.

Той определи биопроизводството като "религиозен въпрос“ и обясни, че проблемът не е в начина на биопроизводство, а технологията, по която се прави и обясни, че правилният начин е първо оборската тор да се компостира и след това да се използва. "Реалните проверки би трябвало да се правят от Агенцията по безопасност на храните, които осъществяват  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но често пъти не се правят задълбочени проверки поради липса на възможности, липса на политическа воля, нежелание да се конфронтират с търговци или производители,“ смята д-р Сергей Иванов.

Относно наличието на препарати в месото и местните продукти той е на мнение, че е трудно да се каже доколко е сериозен проблемът поради същата причина – проблемът с контролните институции. "Резултатите не са много ясни и често са "секретни“. Кога за последен път сте чули Агенцията по храните да направи публичен отчет?“, попита той и добави, че можем само да гадаем за сериозността на тези проблеми.

"Ние нищо не можем да направим за съжаление. Тук е ролята на съвестните фермери, на контролните органи да тестват постоянно месото, местните и млечните продукти,“ категоричен е д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: