Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричат го "вълшебен плод на младостта", защото стимулира регенерирането на кожата
Автор: Цвети Христова 13:05 / 05.01.2024Коментари (0)698
©
Годжи Бери е с най-високо съдържание на антиоксиданти от всички известни суперхрани в света до този момент. Sofia24.bg ще ви разкаже за този плод, който подсилва имунната система на организма, бори се с преумората и подобрява зрението. Наричат тези плодчета: "Чудото на Хималаите" и "Вълшебен плод на младостта". Годжи бери представляват ярко оранжево-червени, елипсовидни плодчета с размер между 1-2 см. Годжи бери расте в Югоизточна Европа и Азия. 

Годжи бери са богати на бета-каротин, който стимулира регенерирането на кожата. Тези плодове контролират нивата на кръвната захар. Плодът е полезен за хора, страдащи от диабет или инсулинова резистентност. Пресните годжи бери спомагат за контрола на отделянето на глюкоза в кръвта, което предотвратява резките промени в нивата на кръвната захар.

Вкусните плодчета съдържат витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, 

монозахариди, ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и много антиоксиданти. 

Богати са и на калций, калий, желязо, цинк, селен, рибофлавин, витамин С. В годжи бери се съдържат и много фитохимикали. Още древните китайци вярвали, че приема на годжи бери е полезен за половата система и повишава плодовитостта. Те имат високото съдържание на фибри, което може да способства свалянето на килограмите. 

Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави идеален заместител на сушени плодове с високо съдържание на захар. Препоръчителният прием е от 20 до 50 грама на ден. Не е препоръчително да превишавате дневната доза.

Освен, че засилват метаболизма, годжи бери снабдяват организма с фибри, които спомагат за регулиране на чувството за глад. Чрез редовната консумация на тази супер храна успешно се намаляват нивата на общия холестерол.

Понижава се количеството на триглицеридите в кръвта. Едно от най-важните му качества е, че намаля концентрацията на т. нар. "лош" холестерол или LDL и увеличава съдържанието на "добрия" холестерол – HDL. 

Веществата, които се съдържат в годжи бери  предпазват организма ни от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите, които съдържат, се включват в борбата на организма с оксидативния стрес. Желязото, съдържащо се в годжи бери, участва в кръвотворната функция и, също така, в синтеза на хемоглобин. Това прави вкусните плодчета полезни при анемия.

Годжи бери съдържа веществото атропин. Поради това, прекомерният прием на екстракти от плода може да доведе до сухота в устата, гадене, повръщане, дезориентиране и замъглено зрение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Стрелба по Роберт Фицо
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: