Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричат я царицата на билките в България, старите хора казват, че лекува 100 болести
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 10.05.2024Коментари (0)1398
©
В България има една билка, за която старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Нарича се Камшик или Агримония, както е латинското ѝ име –  Agrimonia eupatoria L. Заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение. Полезна е за стомашно-чревния трак, за пречистване на кръвта, цироза… за много заболявания. 

Камшикът е многогодишно растение което се среща в цялата страна. Расте на слънчеви, сухи места. Цялото растение достига до 1 метър височина, стъблото му е право и е покрито с меки власинки, има големите перести листа и красиви малките жълти цветчета, които образуват, подобно на царската свещ дълъг грозд.

За това може би по някои места го наричат царска тревичка, но среща се още като бутрак, чернодробен репей, охтичаво биле – наименования, които ни подсказват и за лечебната му сила, пише bilkovita.bg. Годишно от естествените находища се събират около 13 хиляди кг най-вече по заявка на билковите аптеки.

Традиционно камшикът се използва като пролетен тоник. Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло. Може да се прилага при деца и бременни, защото не притежава странични ефекти.Тя не е токсична и може да се използва неограничено.

Камшикът има много добро противовъзпалително и стягащо действие. Народната медицина препоръчва извлеците не само при стомашно-чревни заболявания, но и при проблеми със черния дроб и жлъчката. При локално прилагане камшика оказва добро кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Билкова баня със запарка от камшик се употребява с успех при ревматизъм, лумбаго, разширени вени. В тези случаи може да се прилага и под формата на мехлем.

Стрък от агримония влиза в състава на гелове за ревитализация (подобряване хидробаланса) и успокояване на кожата .

Заради лечебните си свойства камшикът е част от състава и на някои български хранителни добавки и билкови екстракти, които подкрепят чернодробните обменни функции, включително и мастната обмяна на клетъчно ниво.

Камшикът съдържа също така витамини В, С, К, слузни вещества, силикати, дъбилни веществa.

За лечебни цели се събира надземната част от билката, но без вдървената част на стеблото. Събира се преди или по време на цъфтежа, но без да се събират прецъфтели стръкове, тъй като те нямат същите лечебни свойства. Най-подходящото време за събиране е юни-август. Не трябва да се събират мокри стръкове за да не се спарват. Надземната част се отрязва до 30 см от върха надолу, като стръковете се събират на снопове и се сушат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: