Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наследници призовават България да откупи къщата на Димитър Талев в Прилеп
Автор: Екип Varna24.bg 11:46 / 21.03.2023Коментари (0)992
©
"Димитър Талев е една от най-обединителните фигури между България и Република Северна Македония. Ние трябва да градим мостове между двата народа, а Талев е пример – той обича Македония. Ние искаме държавата да влезе в директни преговори със собствениците на къщата на Талев, да я закупи и тя да бъде запазена“. Това заяви Димитър Панчев, наследник на големия българин Димитър Талев, предаде БГНЕС.

Панчев подчерта, че сюжетът на романа "Железният светилник“ се завърта в знаменитата къща и тя трябва да бъде запазена.

Студентски клуб "Кан Кубер“, наследници на Димитър Талев и представители на клуба "Родолюбие и отечествознание“ организираха пресконференция на тема "Къщата на Димитър Талев в Прилеп – възможности и решения“, в която призовават българската държава да направи нужното, за да запази този паметник на българщината в Македония.

"Къщата направо пада. Ние сме изгонени от нашата държава. Сашо Миялков, директорът на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК), ни принуди да се махнем от там и ние се върнахме в бащината ми къща. Историята на Димитър Талев се повтаря, той бе изгонен, сега аз и моето семейство бяхме изгонени. Сърдита съм на България – да не може да събере 100 000 евро за една къща – срамота“. Това заяви и Снежана Аческа, собственичка на къщата на Димитър Талев. "Аз посрещах българи на гости, получих и много обиди от страна на съседите. Политиката на политиците, аз търся България да прояви някакъв интерес към тази къща. Да върнем Димитър Талев откъдето е тръгнал“, каза още Аческа, след което поясни, че къщата е голяма с над 10 стаи. "Ще оставя 2 стаи от онова време, както и една библиотека пълна със сръбска, класическа и светска литература. Аз искам къща за къща, не искам да стана богата от къщата на Димитър Талев – искам тя да бъде запазена и да може да се посещава. Аз обичам България и моля страната да направи нещо стойностно в центъра на Прилеп. Започнах с Първанов, Данаилов, Спас Ташев, говорих с директора на културния център в Скопие, но няма резултат“, заяви още Снежана Аческа.

"Антибългарската политика в РСМ, която е насочена срещу населението с българско самосъзнание е притеснителното, особено това, че Снежана Аческа не се чувства в безопасност“. Това заяви и Любомир Талев, роднина на Димитър Талев. "Българската държава трябва да влезе в своята роля и да спаси къщата на големия български писател от РСМ – Димитър Талев. Не трябва да позволяваме да се пилее националното и културното наследство. Турската страна иска да закупи къщата, защото тя е образец за османска архитектура, турската държава има целенасочена политика да запазва тези обекти, върху които е имала влияние, това е т.н. мека сила. България трябва да има целенасочена политика към такива паметници, толкова важни за българщината“, заяви още Любомир Талев.

"Колко са къщите в България на големи български писатели, които са музеи – много малко. Къщата на Димитър Талев е свята за всички нас – знаменити романи са се развивали в нея“. Това заяви и проф. Михаил Неделчев. "България да има една къща – музей, символ на българската култура и литература в центъра на Прилеп, е задължително да се случи. Като историк подкрепям напълно тази кауза и ще съдействам колкото мога къщата на Димитър Талев да бъде запазена“, подчерта проф. Неделчев.

"Каквато и да е цената на една къща, тя е несравнима с безценната литература на Димитър Талев“. Това заяви и диригентът Христо Христов, наследникът на Гоце Делчев. "Това е огромно богатство за България и то трябва да бъде запазено, нека къщата да бъде закупена, защото за българската страна това е безценно“, каза още наследникът на Гоце Делчев.

"Най- плашещото в цялата ситуация е не, че друга държава има интерес и е предложила да закупи къщата, а това, че българската държава 20 години не е“. Това заяви и Владимир Чешмеджиев от клуб "Родолюбие и отечествознание“. Позорно е толкова години да се бездейства по тази тема и когато споменахме, че ще се занимаваме с таи дейност по съхранение на къщата, именно учениците реагираха много положително. Съхранението на тази къща е дълг към младите, към следващите поколения, за да съхраним възможността те да почетат този герой. Самият Димитър Талев е жертва на режима в Югославия, сега той продължава в РСМ над българите там“, допълни още Владимир Чешмеджиев.

"Ако имаме проблем – той се нарича безхаберие на българската държава. Ние трябва да съхраним паметта на Димитър Талев, тя може да стане обект на туризъм между двете страни. Този обект може да търси европейско финансиране“. Това предложи и Спас Ташев от БАН.

На въпрос на БГНЕС към кои институции са подадени исканията за запазването на къщата на знаменития писател, Димитър Панчев от студентското сдружение към СУ, уточни, че преди пресконференцията са подали писма към МВнР и Министерството на културата, но засега няма резултат. "Надяваме се след пресконференцията да се задействат“, заяви още представителят на студентското сдружение и роднина на Димитър Талев. Любомир Талев пък подчерта, че става въпрос за една необяснима пасивност на българската държава. "На България й липсва стратегия, трябва да имаме Национална стратегия за българското присъствие на целия Балкански полуостров. Българските културни наследства трябва да започнат да бъдат на фокус“, подчерта още Любомир Талев.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: