Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не правете тези шест грешки при възпитанието на детето и сигурно ще имате повече успех
Автор: Екип Varna24.bg 17:54 / 07.05.2024Коментари (0)7941
©
Една популярна поговорка гласи: "Преди нямах деца и имах хиляди идеи за отглеждането им, сега имам деца и нямам нито една“. Родителството е етап в живота, за който колкото и да се опитвате, няма как напълно да се подготвите предварително. Улисани в ежедневието и задачите, може би не се замисляте, че някои от вашите методи на възпитание може и да са недотам добри.

Сверете часовника си и вижте кои могат да са грешките, които допускате при отглеждането на вашето дете, събрани от "Аз жената".

Не сте последователни

Малко неща могат да навредят на децата ви повече от непоследователния стил на родителство. Ако понякога сте много строги, но друг път отстъпвате или просто изглежда, че не ви пука какво правят децата ви, на тях ще им е много трудно да разберат какво се очаква от тях и как да действат. Когато родителите не са последователни в отношението към децата си или дисциплината, това създава погрешна комуникация и смесени сигнали.

Децата няма да приемат сериозно авторитета на родителите си, ако те самите не го следват. Това може да доведе до липса на уважение. При непостоянство децата могат също да станат тревожни и да се чувстват несигурни.

Избягвате създаването на правила или ограничения 

Може да си мислите, че правите услуга на децата си, като ги оставяте да правят каквото си искат, но за повечето деца, особено за по-малките е трудно да живеят без никакви насоки. Наличието на правила, поставянето на ограничения, следването на последователни процедури и предлагането на ограничен избор ще помогнат на детето ви да знае и да очаква какво предстои през деня.

Когато родителите нямат правила или не поставят ограничения, това може да доведе до негативно поведение, избухливост, враждебност и поведение, търсещо внимание. Това се отразява на децата както в краткосрочен, така и в дългосрочен план по отношение на начина, по който се научават да реагират на ситуации. В краткосрочен план децата може да прекрачат границите и да имат малко или никакво уважение към родителите си. В дългосрочен план децата може да почувстват, че имат право и очакват да получат това, което искат, дори и с лошо поведение.

Минимизирате емоциите на вашето дете 

Ако вие сте сред тези, които искат да направят детето си емоционално силно, тогава може би мислите, че трябва да ги учите, като използвате изречения като: "Не бъди толкова тъжен за това“, "Ти си моето силно дете, а силните деца никога не плачат“ или "Това не е голям проблем“.

За съжаление обаче, това е още един мит за родителството. Нашите деца трябва да разберат, че изразяването и споделянето на техните емоции е здравословно. Когато казвате на децата си такива твърдения, вие предавате посланието, че емоциите не са важни и че е по-добре да ги контролирате.

Наказвате детето физически 

Деца, които са наказвани физически от родителите си (чрез удряне), са по-склонни към насилие и агресивно поведение в социални ситуации. Суровата вербална дисциплина (например викове) също може да бъде вредна в дългосрочен план, увеличавайки вероятността от лошо поведение в училище и склонност към лъжи, кражби или побой.

Опитвате се да отгледате перфектно дете 

Много родители се опитват да отгледат "перфектно дете“. Тези родители са толкова фокусирани върху това децата им да бъдат перфектни, че стават властни. Перфекционистичните родители налагат прекалено строги правила, принуждават децата да се държат според нереалистични стандарти и никога не намаляват бдителността си дори за секунда.

Трябва да помним, че няма такова нещо като съвършенство. Всички имаме недостатъци и това е добре. Децата не трябва да изпитват нужда да бъдат съвършени, за да бъдат достойни за любов или да бъдат приети от родителите си. Децата трябва да се чувстват сигурни в любовта на родителите си въпреки несъвършенствата си.

Ограничавате възможностите на вашето дете да изследва 

Децата са естествено любопитни същества. Те непрекъснато изследват и търсят начини да разберат света около тях. Като родители е естествено да чувствате необходимостта да защитавате децата си по всяко време. Въпреки че искате да сте сигурни, че децата ви няма да бъдат наранени, вие не трябва да ограничавате възможностите им да учат или да им пречите да изследват света около тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: