Не се надявайте на чудо: Морковите не съдържат толкова ползи, колкото си мислим

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:36 / 09.12.2024
2623
Морков, наричан още заешки картоф, продукт на младостта, краля на красотата и дори лакомството на джуджетата. Този зеленчук е незаменим източник на антиоксиданти, минерални вещества и елементи.

В състава си той включва около 30 нужни за нашия организъм вещества. Каротинът, може би е най-известният от тях. Жълто-оранжевата боя се съдържа не само в плода, но и в стеблата и корените на морковите. Тя подобрява функцията на белите дробове, нормализира обмяната на веществата има положителен ефект върху умственото и физическото развитие.

Основната ценност на каротина е подобряване на зрението. Не се надявайте на чудо: нереалистично е да се оправи късогледство с помощта на морковите, но трябва редовно да се осигурят полезни микроелементи за очите. Според учените тези, които редовно ядат моркови, намаляват риска от катаракта с 40%. В допълнение към каротина зеленчукът съдържа фитоен, фитофлуен и ликопен – антиоксиданти, които облекчават стреса, предпазват кожата от ефектите на свободните радикали, забавят процеса стареене, подобряват състоянието на косата. Така че, когато ви е тъжно, не дъвчете шоколадово блокче, а хрупкайте моркови, пише gotvach.bg.

В суров вид морковите укрепват венците, предотвратяват образуването на мазнини и се справят с авитаминозите.

Доколко са полезни варените моркови?

Помагат при дисбактериоза. Морковът ще помогне за решението на някои интимни проблеми – ефективно се бори млечница и подобрява лактацията при кърмещи майки.

В малки количества морковът съдържа също пантотенова и аскорбинова киселина, мастни и етерични масла, витамини от група В, магнезий, калций, калий, натрий, фосфор, сяра и цинк. Всъщност вие получавате много важни витамини от консумацията на моркови, без да навредите на фигурата си (има 32 калории в 100 г моркови).

Бъдете внимателни! Морковът има малко противопоказания, но те наистина съществуват. Бременните жени трябва да ги ядат на празен стомах, и то не повече от два броя на ден. В противен случай бета-каротинът, който се превръща във витамин А, може дори и да навреди на плода. Не се препоръчва при заболявания на храносмилателната система.

Независимо от факта, че морковите са диетичен продукт, те съдържат много захари: глюкоза, нишесте, пектин и други. Ето защо не се препоръчва храненето с хрупкавите моркови във вечерните часове на деня.

Ако не обичате много консумацията на сурови моркови, вложете ги в любимите си рецепти за морковена торта, крем супата от моркови или този чуден морковен кекс.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Цитиридис се върна в bTV срещу баснословен хонорар
Спират предаване по NOVA заради нисък рейтинг
Договор държи като воденичен камък за врата ергена Алек
Днес една от зодиите ще има изключително успешен ден
Историята на Итай Дяков: Кино продуцентът, който прави крафт бира...
Стотици израелски туристи остават блокирани в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).