Не се отказвайте от картофите – полезни са за сърцето и понижават лошия холестерол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:20 / 15.04.2025
1092
Картофите са сред най-популярните и универсални зеленчуци, които намират място в кухни по целия свят. Те могат да се приготвят под различна форма – печени, варени, пържени или на пюре – и съчетават отличен вкус с висока хранителна стойност. Картофите са богати на важни хранителни вещества като витамини, минерали, въглехидрати и фибри.

Научни изследвания показват, че в картофите се съдържат биоактивни съединения, които могат да окажат благоприятно въздействие върху здравето.

Картофите са особено полезни за сърцето. Те съдържат фибри и калий – два ключови елемента, които подобряват здравето на сърцето. Фибрите, особено разтворимите, спомагат за понижаването на нивата на "лошия“ LDL холестерол в кръвта. Калият играе съществена роля в поддържането на нормално кръвно налягане. Той балансира ефекта на натрия в тялото, като насърчава изхвърлянето му чрез урината.

Поддържането на нормално кръвно налягане, холестерол и кръвообращение е от съществено значение за сърдечно-съдовата система. Затова включването на картофи в менюто може да допринесе за постигането на този баланс. 

Калият и фосфорът, съдържащи се в картофите, играят ключова роля и за здравината на костите. Един средно голям картоф с кожата покрива между 15% и 28% от дневните нужди от калий. Освен това, повишеният прием на плодове и зеленчуци, включително картофи, е свързан с по-добра костна плътност и здравина на скелетната система.

Картофите също така съдържат витамин С – мощен антиоксидант, който укрепва имунната система и се бори с възпалението, като неутрализира вредните свободни радикали. 

Картофите благоприятстват и доброто храносмилане. Те съдържат разтворими и неразтворими фибри, както и устойчиво нишесте. Разтворимите фибри образуват гел, който помага за регулиране на консистенцията на изпражненията, докато неразтворимите ускоряват чревния транзит. Устойчивото нишесте и фибрите действат като пребиотици, подхранват добрите бактерии в червата и насърчават бактериалното разнообразие. За да се избегнат подуване и газове, при увеличаване на фибрите е важно да се повиши и приемът на течности.

Картофите могат да бъдат част от режим за контрол на теглото, стига да се приготвят здравословно - варени, печени или на пара, без излишни мазнини и сол. Те са нискокалорични, почти без мазнини и богати на фибри, което допринася за дълготрайно усещане за ситост. Последователното включване на такива пълноценни храни в менюто е ключово за устойчивото отслабване и поддържане на здравословно тегло.

Картофите съдържат и важни за кожата хранителни вещества. Те са богати на витамин C, витамини от група B, каротеноиди и други растителни съединения с антиоксидантно действие, Puls.bg. Повишеният прием на антиоксиданти се свързва с по-добро състояние на кожата, тъй като те предпазват клетките от оксидативен стрес и поддържат кожата здрава и еластична.

Изборът на картофи може да помогне и в превенцията на рак, но има една уловка. Макар че растителната диета като цяло е свързана с по-нисък риск от развитие на рак, начинът на приготвяне на храната е от значение. Например, честата консумация на пържени храни, включително пържени картофи, е свързана с повишен риск от някои видове рак. Затова е важно храната да се приготвя по здравословен начин, така че да не се губят полезните й свойства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
10 ефективни начина за отслабване по време на менопаузата
Румънци възпяха баба Ванга
Светлана проговори за новия си мъж: Започна съвсем неочаквано!
Космически хонорар връща Зуека на родната сцена?
Google пусна нова екстра за смартфоните
Мария се разведе преди два месеца, а днес вече е в обятията на но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).