Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не яжте тези храни в неподходящо време
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 28.04.2021Коментари (0)878
©
Ето някои митове относно навиците за здравословно хранене, за които информира здраве.то.

Няма човек, който да може да живее без храна. В същото време обаче различните хора предпочитат различни продукти - едни ядат месо, други са вегани, трети спазват определен хранителен режим.

Истината обаче е, че днес заради промяната на начина на живот, средностатистическият човек консумира около 20% повече калории, отколкото хората преди 100 години.

И макар все повече да се опитваме да обръщаме внимание на нещата с които се храним, за да запазим здравето си, това начинание се оказва доста трудно.

Учените са открили, че консумацията на определени продукти в неподходящо време може да ви докара сериозни проблеми. Ето защо е добре да се знаят и следват основните правила.

Ето някои митове относно навиците за здравословно хранене.

Месо

Този продукт е отличен източник на протеини и витамини от група В. В същото време обаче може да доведе до прекомерно натоварване на храносмилателната система. По тази причина по-добре е да избягвате да го хапвате точно  преди лягане.

Добър вариант е да се храните с крехко месо поне 3 часа преди лягане. Можете да консумирате месо през целия ден, за да си доставите достатъчно протеини. Но все пак нека не е сутрин, тъй като може да се окаже тежко за храносмилане и да си докарате стомашни проблеми.

Ядки

Те са отличен източник на здравословни мазнини и калории. Но все пак ги избягвайте като вариант за среднощна закуска. Причината е, че макар и здравословна храна, може да отнеме много време, за да се усвои от организма.

Изберете ядки за закуска или хапване между храненията, за да извлечете всички ползи от тях – да подобрите работата на сърцето, да нормализирате нивата на холестерола, да намалите теглото, да подсилите красотата на кожата и косата.

Сирене/кашкавал с висока масленост

Едно от най-любимите ни закуски е филийка с масло и сирене. Но изборът на тази храна преди лягане по-скоро би бил грешен.

Сиренето с високо съдържание на мазнини е трудно за храносмилане, което означава, че може да причини дискомфорт и да наруши съня ви, ако го консумирате вечер малко преди да си легнете.

Цитрусови плодове

Чаша фреш звучи като страхотно начало на деня, но това е голяма заблуда.

Цитрусовите плодове са много кисели и ако ги приемате със или веднага след основното хранене, увеличават образуването на киселина, което може да причини неприятни проблеми с храносмилането.

Насладете се на плодовия си сок малко след хранене.

Боб

Фасулът съдържа доста фибри, така че консумирането му през нощта може да предизвика подуване на корема. Той е по-скоро идеалната храна за обяд или ранна вечеря, за да се усвоят всички полезни вещества и да не се почувствате подути и преяли.

Ябълки

Тези плодове са богати на фибри и съдържат естествени киселини, които подобряват храносмилането и функцията на дебелото черво. В същото време не е добра идея да ги консумирате вечер, защото киселината от тях може да се натрупа в стомаха и да причини чувство на тежест и болка.

Хапването на ябълки през нощта може да ви докара и образуване на газ и да затрудни работата на червата, тъй като храносмилането се забавя през нощта. Най-подходящото време за ядене на ябълки е сутрин.

Кисело мляко

Полезно, но неподходящо за консумация по всяко време на денонощието. Избягвате да ядете кисело мляко на гладно или преди хранене, защото съдържа млечна киселина, която може да намали киселинността на стомаха.

Яжте този продукт  около 1-2 часа след основното хранене, за да извлечете всички ползи от млечната киселина за храносмилането. Малка порция преди лягане е добра идея, тъй като ще осигури на тялото ви протеини, допринасяйки за развитието на мускулите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: