Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Неда Узунколева за дебютния си роман: Написах "Днес не ми се излиза" в изключителна еуфория, с огромна любов към героите
Автор: Живко Кръстев 15:00 / 02.04.2024Коментари (0)1522
© Фокус
Написах романа "Днес не ми се излиза“ в изключителна еуфория, в много особено състояние, с огромна любов към героите. Написах го и го оставих за 10 години, до днес. Това каза авторът на романа Неда Узунколева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя сподели, че от ранна детска възраст е искала да бъде писател. "Тийнейджърските ми години преминаха с разговори с приятелите ми, че ще направим нещо грандиозно, ще постигнем велики неща. След като завърших гимназия, попаднах в един вакуум и се уплаших, че може би това са само приказки, бълнуване, и реших да докажа на себе си, че това не е така“, разказа Неда Узунколева.

Тя изпраща романа до няколко големи издателства, които ѝ дават добри ревюта и критики, но отказват да го публикуват. "Реших, че това не е достатъчно добър дебют за мен и го оставих. Записах журналистика в Софийския университет. Марин Бодаков е много голяма част от този роман, той винаги ме подкрепяше и ми казваше да пиша. Сега усетих, че се връщам към тази книга, непрекъснато нещо ми напомняше за нея и ми тежеше. Казах си, че искам да го издам, за да продължава напред“, сподели авторът.

Тогава кандидатства по Програма "Дебюти“ към Фонд "Култура“, която печели. "Беше много важно да намеря подходящия редактор, но не успявах, докато не срещнах Або и издателство "Рива“, допълни Неда Узунколева.

По думите й книгата е написана, за да вдъхновява. Основните теми в романа са за творчеството, свободата и младостта. "Тогава се вълнувах от екзистенциални, тежки теми – 19 е подходящата възраст за тях. Исках емоциите на героите да са много интензивни, докарани до крайност, каквито бяха и моите в този момент. Между живота и смъртта беше подходящото пространство за това“, разказа писателят.

Един от героите в романа е режисьор на 88 години. Той има 8 деца и не е излизал от апартамента си в продължение на 8 години. Той си припомня бляскавия си живот с изключителни успехи в работата и несполуки в личния живот. Другият персонаж е психоложка, болна от рак. Тя е изключително ерудирана, антипод на режисьора и свързващото звено с третия герой – Катерина, която е пациентът. Тя е на 20 и в началото на пътя си, разказа Неда Узунколева. "И тримата герои са много трудни за харесване. Психоложката е студена. Режисьорът извършва престъпни деяния. Той е толкова себичен, че трудно създава връзки, не го интересуват останалите хора, изключително жесток е към тях. Той губи двама много ценни за него хора, това му повлиява и спира да режисира. Единственото, което му е останало, е да си спомня. Катерина е объркана и взима много грешни решения. За мен е  очарователна, но може да бъде и дразнеща, неразбираема, досадна, абсурдна, наивна за мнозина. Въпреки това, и тримата стават симпатични на читателя по някакъв начин“, добави тя.

Според редактора на романа Або с "Днес не ми се излиза“ Неда Узунколева прави изключителен дебют. "На Неда ще й бъде изключително трудно да се надскочи след такъв дебют. Много съм горд от факта, че можах да работя по този текст и много се радвам, че вдъхнови и мен. Докато работех по този текст, изпитах въжделението да завърша втората книга от първия ми сборник разкази, който бях започнал преди две-три години. Вдъхнови ме да работя повече, да творя, да пътувам, да прекарвам време с близките си. В момента, до голяма степен подтикнат от тази книга, живея един много щастлив, весел живот“, сподели той.

За героите в романа Або каза: "Това са нетипични хора, за които читателят обича да чете, но не дръзва да живее по този начин. Със своята младост, интелект и неопитност дори Неда успява да представи много интересно изживяване на историите.“

Редакторът разказа, че Неда е реагирала адекватно на всички негови коментари в процеса на работа по книгата. "На някои се запъна – и с право. Едно от местата - беше заглавието. Аз исках да го променя, защото моята теория тогава беше, че има много по-подходящо заглавие. Сгреших“, сподели Або.

Премиерата на книгата е на 4 април в nOva art space на ул. "Съборна“ 3 в столицата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: