Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Неповторим старт на Европейския музикален фестивал във Варна
Автор: Стоян Маджиров 11:03 / 14.04.2019Коментари (0)1821
Концертът, с който снощи беше открит Европейският музикален фестивал Варна 2019, стана новият епизод от една 14-годишна любовна история между четирима руски музиканти, живеещи в Германия - Кирил Кравцов, Михаил Дегтярьов, Кирил Тимофеев и Сергей Драбкин, и варненската публика. Началният епизод беше стъписваща изненада и любов от пръв поглед – всъщност Варна беше сред градовете на стария континент, които откриха харизмата на чело квартет "Растрели“, вторият епизод дойде със солиден багаж от музикантска слава през 2014 г. А сега за третия епизод челистите пристигнаха с признание от над 1000 концерта на четири континента и заслужено звездно самочувствие.

На поканата на директора на Европейския музикален фестивал Мария Кондова лидерът на квартета Кира Кравцов отговори с най-новата програма на квартета – "От Брамс до Бийтълс“ и това вече беше обещание за предизвикателно естетско преживяване.

Магията започна да се случва още в мига, в който Кира Кравцов взе микрофона и започна да си говори с публиката на руски и концертът бурно набра ритъм. Още в края на първата част концертът имаше свой емоционален пик – с немислимо виртуозните аранжименти на руски народни песни, безспорен бисер сред които беше "Коробейники“. А "Бийтълс“ програмата още не беше започнала. Тя се изля като прииждащи вълни от познати мелодии от вечните хитове на Ливърпулската четворка в ту изящни, ту мощни, ту джаз аранжименти – заслуга на Серегей Драбкин. Когато енергията вече не можеше да бъде удържана, и музиканти, и публика станаха на крака и запяха заедно "Хей, Джуд“ в прилив на тази взаимност, която Кира Кравцов назова от сцената: "Това, което се случва между нас сега, е музика от сърце към сърце“. За съжаление изтощителната програма не остави възможност за бисове, но пък почитателите обсадиха квартета за автографи, а младите виолончелисти от НУИ "Добри Христов“ се снимаха за спомен със своите любими майстори.

Специален момент в концерта бяха шест рядко слушани у нас Унгарски танца на Брамс, които хвърлиха мост към следващия голям концерт от фестивала – гастролът на един от кумирите на концертиращите цигулари по света – унгарската легенда Роби Лакатош. Защото мотивите за тези танци Брамс заимства от прадядото на Лакатош отпреди седем поколения – великия унгарски цигулар Янош Бихари. А челистите от "Растрели“ преди концерта се снимаха за спомен до плаката на Роби Лакатош, щастливи, че са в една фестивална програма с големия унгарец, прословут с бързите си пръсти и тотално присъствие и в класиката, и в джаза, и в чардаша.

Концертът на Роби Лакатош е на 22 април отново в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Билетите са на цени от 30 до 80 лв. Могат да се купят от Касата на ФКЦ и онлайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: