Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Николай Пенев: Най-скъпата марка в България е "Обърнатата конница" от 1911 година
Автор: Екип Varna24.bg 13:37 / 23.11.2022Коментари (0)1010
©
Най-скъпата марка в България е "Обърнатата конница“ от 1911 година. Това коментира Николай Пенев, председател на варненското филателно дружество, предаде репортер на Агенция "Фокус“.  Той посочи, че България също разполага с набор от ценни марки, които са търсени и зад граница.

"Обикновено това са първите марки на всяка една държава. При нас това са т.нар. сантими, пуснати в обръщение през 1879 година, когато ние все още не сме имали определена валута и тогава приемаме френската валута – франкове и сантими. Те са особено търсени в оригинално и качествено състояние. Това важи, както за монетите ни, така и за марките ни. Разбира се и цената им е много висока. Търсени са и т.нар. "куриози“, които имат особено висока цена. Един куриоз, колкото е по-рядък, толкова е по-висока цената му“, каза още Пенев.

Най-известният куриоз в България е "Обърнатата конница“, като марката не е от най-първите серии и е от 1911 година, но представлява голям интерес за колекционерите.

"Така се е случило, че отпечатвайки  двата цвята, подавайки единия цвят листа по грешка се завърта и тогава конницата, заедно с конете и Фердинанд, заедно със синовете си отиват с главата надолу. Цената ѝ също е доста сериозна – преди я имаше 4-5000 евро, но сега се говори, че цената на марката е двойна и тройна. Известни са около 30 бройки към момента, но ние знаем, че има отпечатани общо около 100 листа“, добави експертът.

От съвременните марки се търсят тези, които са в малък тираж.

"По соца марките бяха с милионни тиражи, но с времето тези тиражи намаляха и сега стигат до няколко хиляди. Ето например вчера във Варна беше валидирана друга пощенска марка с тираж 3000 бройки. Тези марки ако вчера някой си е купил комплект от 2 броя за 1,50 лв., догодина ще бъдат вече 30 лв.“, допълни Пенев.

Най-скъпата марка в света – "Британска Гвиана едноцентова маджента", която вече е продадена, е на стойност близо 10 млн. долара.

"Тя не е най-старата марка, защото не винаги старите марки са толкова ценни, каквото е черното пени, която е първата марка в света, защото тя е с тираж 12 млн. бройки. След нея обаче идват синьото, червеното пени, които ако са и с някакво куриозче, те вече са с много по-висока цена“, допълни експертът.



На въпрос дали се фалшифицират марките Пенев категорично заяви, че има фалшификатори, които се занимават с тази дейност.


"Още преди 100 години майстори-гравьори са започнали да фалшифицират марки. Това са били невероятни специалисти, години след това специалисти са били затруднени да открият разликата с оригинала. Някои от фалшификаторите са слагали таен знак. Има известни швейцарски, италиански, та дори и български фалшификатори, които са били много добри в тази си работа“, допълни Пенев.

По отношение на интереса към филателната дейност, Николай Пенев заяви, че след ковида епидемията се увеличават желаещите да се присъединят към дружеството, като за месец са се включили нови 7 млади членове.

Ежеседмичните срещи се провеждат в неделя от 10 до 12 ч. в Клуба на филателистите на ул. "Солун" №2 (Македонски дом).

Основите на организираното филателно движение във Варна  се полагат на 17 април 1938 г. със създаването на Дружество на марколюбителите. То е едно от най-старите в страната. През същата година в София по инициатива на няколко дружества от страната се провежда учредителен конгрес на Съюза на марколюбителските дружества в България. Така на 17 април сутринта в малката канцелария на ул. "Драган Цанков" се събират 22-ма ентусиазирани филателисти на своето първо учредително събрание. Оттогава  варненското филателно дружество развива и поддържа филателния дух и традиции на колекционерите на пощенски марки.

Повече вижте във видеото!

Десислава ВАСИЛЕВА









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: