Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Номинираха плувеца Цанко Цанков за "Мъж на годината"
Автор: Десислава Томева 10:17 / 31.01.2024Коментари (0)503
Единственият български състезател, който участва в най-трудните плувни маратони в света – Ocean 7 Цанко Цанков беше номиниран в категория "Мъж на годината" в класацията на Световната асоциация по плуване в открити води – WOWSA. Това стана факт благодарение на историческото преплуване на протока Каталина в САЩ през август миналата година, съобщава неговият треньор и мениджър Ники Илиев.

Както е известно, Цанков е първият българин с два успешно завършени плувни маратони в света от най-трудните на планетата – Гибралтарския проток от Европа до Африка и Каталина в Тихия океан. WOWSA включи Цанков в Топ 40 от всички 616 състезатели, които са направили значими успехи в открити и ледени води през 2023 година. Признанието дойде няколко седмици преди Цанков и неговия екип да се отправят към Нова Зеландия, където предстои поредното предизвикателство пред бургазлията – плувният маратон от Ocean 7 в протока Кук с дължина 23 километра и с температура на водата от 15 градуса по Целзий.

"Това наистина е голямо признание за мен. Включването ми сред най-добрите състезатели в открити води от целия свят е повече от престижно и значимо. Радвам се, че комисия от WOWSA ме е оценила и номинирала сред 616 състезатели. Получих и специална диплома за постижението в протока Каталина и сертификат за успешното плуване в рамките на 10 часа и 33 минути. Голямата и крайна цел остава непроменена. Да бъда първият българин завършил и 7-те най-трудни плувни маратони на планетата. Вероятно това ще стане още през следващата година, но имайки предвид, че всяко участие е много скъпо откъм финанси може и да оставя един или два маратона и за 2026 година. Най-важното е да съм здрав и тренирам усилено от няколко месеца. В момента съм от една седмица на базата в Белмекен, където се подготвям двуразово и плувам по специално изготвена програма от треньорите ми. Ще остана тук до 6 февруари и след това продължавам подготовка в нашето море, въпреки ниските температури на водата, но трябва да създам навик на тялото да издържа в подобни услония. Посвещавам тази престижна номинация от WOWSA на всички българи и най-вече на родния ми град Бургас“, сподели Цанко Цанков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: