Ново проучване: Фастингът може да удължи живота

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:35 / 13.04.2025
1101
Ново проучване показва, че по-дългото избягване на консумация на животински продукти, като периода на Великденския пост, може да доведе до такива молекулярни процеси в тялото, които да удължат живота и да подобрят здравето, пише Ekathimerini. 

Проучването на FastBio, финансирано от Европейския изследователски съвет, анализира проби от 400 участници, една част от тях неконсумиращи животински продукти за по-дълъг период от време и други, които се хранят с всякакъв вид храна. Учените наблюдават драстични изменения липидите, аминокиселините и протеините - някои от тях от изключителна важност за развиването на хронични заболявания.

Практикуващите фастинг са с много по-добри медицински резултати. Техните сърдечносъдови маркери са драстично по-високи, а също така и хормонът FGF21, свързан с регулацията на метаболизма и увеличаването на продължителността на живота. 

Проучването показва и някои странични ефекти от фастинга като проблеми с костите и по-висок риск от исхемичен инсулт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Шест звезди влизат в "Муха в супата"
Вирусолог: Пазете се от тези мушици, разпространяват агресивен па...
Ясна е причината за смъртта на журналиста Асен Григоров
Втора степен за опасно време утре! В две трети от страната градуш...
Директор на издателство: Младите българи изключително много четат...
Михаела Филева: Сцената е не само бягство от реалността, но и съз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).