Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко рецепти за детокс на тялото
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 30.11.2021Коментари (0)1407
©
Пречистването на тялото е изключително важно за здравословния живот и правилното функциониране на всичките ни вътрешни органи и системи. Също така детоксът може да ни помогне най-накрая да постигнем мечтания превес в борбата срещу упоритите килограми. Можем ли да си направим детокс у дома, без да използваме скъпоструващи терапии и хранителни добавки?

Нека да се опитаме да опознаем отблизо процеса на пречистване на тялото и да се спрем на основните точки, свързани с него.

Могъщите сили на чистата вода

Тук рецептата е изключително проста и идва при нас от майката природа. От малки знаем, че почти цели две трети от нашия организъм са съставени от вода. Хидратацията е изключително важна за пречистването ни както в чисто физиологичен аспект, така и в духовен.

Когато се стремят да се пречистят от токсините, жените следва да пият около 2,5 - 3 литра вода дневно, а мъжете - между 3 и 4,5 литра.

Оказва се, че както с всяко друго нещо, и с водата трябва да се внимава. Ако редовно прекаляваме с пиенето й, рискуваме да изпаднем в минерален дисбаланс или деминерализация. Най-драстично се отразява изчерпването на запасите от натрий в организма. Недостигът му се нарича в медицината хипонатремия и може да има също много сериозни последствия.

Със сигурност обаче, приемана с мярка, H2O е перфектната течност, от която се нуждае тялото ни, за да функционира добре. Ако искате, можете да пробвате на първо време да замените всички сладки напитки, които приемате, с чиста вода. Можете да й добавите малко витамини, а и повече вкус, като поставите в бутилката зеленчукови или плодови парченца, например.

Възможно е също така да интегрираме водата в нашите всекидневни лайфстайл ритуали. Можете да превърнете в своя сутрешна традиция пиенето на малко гореща вода (за предпочитане преварена, но в никакъв случай вряла!). Правете това на гладно, около половин час преди закуска, и ще подпомогнете процеса по пречистването на мазнините, отлагащи се в стомашната кухина.

Детоксикиращи чайове

Билковите напитки са на голяма почит в аюрведа благодарение на многото си полезни качества. Те са доста по-подходящи за детокс на тялото от различните видове топли отвари от листата на чаено дърво, тъй като те имат съдържание на кофеин и теин. Нивата им са най-високи при черния и зеления чай и най-ниски - при белия и червения (наричан ройбос), но за да бъде здравословно пречистването ни, е най-добре да избягваме абсолютно всякакви диуретици.

За пречистване можем да си правим чай и от корен от джинджифил, овкусен с мед и
©
прясно изстискан лимонов сок. Канелата и куркумата също са изключително полезни и достъпни съставки, от които можем вкъщи да си правим детоксикиращи отвари.

От индийските и като цяло азиатските учения тръгват много от детокс рецептите и режимите, които можем да използваме за пречистване на организма си. Погрешно обаче се смята, че тези чайове и различни отвари сами по себе си са всичко, което трябва да използваме. Диетата е просто един от инструментите, с които детоксикираме.

Пречистващо хранене без диета?

Възможно ли е да се храним така, че да провокираме организма си да се пречиства естествено? Тайната е да включим във всекидневното си меню продукти, които са богати на антиоксиданти и действат противовъзпалително. В тях влизат, например, аспержи, кейл, авокадо, цвекло, от плодовете - грейпфрут, помело. Те са чудесни за салати и междинно хранене.

С кейл и джинджифил например можете да си направите изключително освежаваща детокс салата. Можете да нарежете кейла дребно и да добавите настъргания джинджифил. Овкусете с 2 супени лъжици зехтин, 2 чаени лъжици дижонска горчица, малко лимонов сок, мед на вкус. Подправете със сол и магданоз или друга зелена подправка по желание.

LuckyFit.bg предлага разнообразие от детокс програми, които ще ви помогнат да се подготвите за коледните празници.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: