Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Някъде го наричат "кумарка": Хората са вярвали, че лекува чума, а днес краси герба на Мадрид
Автор: Екип Varna24.bg 22:57 / 28.11.2023Коментари (0)1197
©
Знаете ли какво е кумарка? Това е плод, известен още като арбутус, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Това е ягодово дърво, но по-точно е да се каже - един екзотичен храст, който с годините придобива формата на дърво. Достига височина от 4 до 6 метра. Цъфти и дава плодове от октомври до март. Интересни са оранжевите, червените и жълтите му плодове, които приличат на ягоди. 

Оттук и названието му – "ягодово дърво“. Плодовете са му вкусни, но за съжаление у нас е рядко срещан плод. Няма никакви прилики с ягодите по отношение на вкуса, по-скоро прилича на смокинята, но живеещите в Испания, казват, че по вкус прилича на кайсия, манго и дори на праскова. Напълно зрелият плод съдържа алкохол. Българите, които живеят в Испания, но и не само там, могат да опитат този плод. Моя позната, която живее дълги години в Мадрид публикува снимка в социалната мрежа, като това ме подтикна да ви разкажа за него. Ягодовото дърво някога е било типично за района на испанската столица. Хората пък вярвали, че лекува чума. Днес се среща рядко тук. Но завинаги остава свързано с Мадрид, защото се появява на герба на испанската столица, редом с мечката.

В Испания го наричат "madroño“, въпреки че е символ на Мадрид, той е доста непознат дори за неговите граждани. Храстът е високо ценен в градинарството като декоративен елемент не само заради зеленината и цветята/плодовете, но и заради ствола си с усукани скулптурни форми. Всъщност за римляните това е било свещено дърво, посветено на богинята Кардея или Карна (покровителка на прага на къщите). Те са го поставяли на входа на къщите си, за да приветстват новодошлите.

Какво представлява мадроньо?

Много добре издържа на вятъра и на втората линия на морето. Името му "Arbutus Unedo" означава "убивам". Ако вземете само един от плодовете му, може да усетите ефекта на алкохолното му съдържание. Тези плодове са жълто-оранжеви в началото и стават червени, когато узреят. Те са годни за консумация, както казахме, но поради съдържанието на алкохол е препоръчително да се консумират в малки количества. Поради тази причина Madroño е известен също като Borrachín и Borrachinal. Може да се напиете, ако ядете големи количества, когато плодовете са толкова узрели, че почти се разпадат. С тях се правят конфитюри. Има мисия за възстановяване на ягодовото дърво в Мадрид. Има екземпляри, които са станали вековни. И някои от тях са клонирани, което прави семената им много ценни. 

Мисията е да се осъществи присаждане на 10 000 екземпляра в региона. Храстът е включен в Мадридския каталог на застрашените видове. Смята се за храст "от особен интерес" и присъствието му е оскъдно в Мадрид.

Всички знаем, че хералдическият щит на града съдържа ягодово дърво и мечка, нали? Но знаете ли произхода? За да се появи на щита, трябва да има реално основание. Смята се, че ягодовото дърво в миналото е било често срещано тук. Злоупотребата с изсичането му е причинила неговото изчезване. От корените му се получава много качествен въглен, наречен "бреня“.

В Европа този вид расте в Португалия, Испания, Франция, Италия, Албания, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения и на средиземноморските острови. Освен това този храст, който дава плод, е в състояние да се адаптира и да вирее и на югозападния бряг на Ирландия. Да, точно така, среща се в естествен вид в Ирландия, а също така и в Тирол, както и в Мала Азия. Това е много лесно за отглеждане растение. Според запознати, най-добре вирее на слънце. Издържа на суша, но и на сянка. В България този храст може да се види в Странджа планина, но имайте предвид, че е включен в Червената книга на България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Kатастрофи Великотърновско
Български тенис
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: