Няма да повярвате какво се съдържа в 100 г купена луканка!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:20 / 14.12.2024
1524
Купената от супермаркета, търговски център или месарница луканка е направена от месо, мазнина, субпродукти и подправки в естествена обвивка, обикновено направена от черва.

Освен месото и мазнините в списъка на съставките в този сушен колбас ще видите добавки или свързващи вещества като ориз, брашно, царевица, хидролизиран растителен протеин, нишесте от картофи, сухар (пшеница), галета и други.

Тази практика широко се прилага днес, тъй като хората свикнаха с този вкус. Също така за направата на луканките по този начин се изисква по-малко месо, което ги прави по-евтини за производство.

Добавки в луканките

Има разнообразие от интригуващи добавки в списъците със съставки, които добавят вкус и цвят към луканките, като същевременно намаляват разходите за производителите. Те включват захар, дехидратирано вино, HVP консервант, екстракт от дрожди, натурален аромат на печено говеждо месо и аромат на пушек. Серен диоксид (220), натриев и калиев сулфити (221-225 и 228) са разрешени в луканките при ограничение от 500 mg на килограм, но никак не са препоръчителни за хората, които са чувствителни към сулфити.

Няма разпоредби, ограничаващи нивото на натрий в колбасите и въпреки че карантиите са разрешени, те трябва да бъдат декларирани в списъка на съставките.

Месото без мазнини трябва да съставлява най-малко половината от общото тегло на луканката, а съдържанието на мазнини не трябва да бъде повече от половината от теглото на месото. Ако етикетът посочва конкретен вид месо, като говеждо месо например, разпоредбите казват, че трябва в действителност луканката да съдържа говеждо месо.

Месарите по принцип са освободени от изискванията за етикетиране, ако продуктите се продават неопаковани, но те са длъжни да предоставят тази информация, ако бъде поискана, и трябва да посочат дали луканката съдържа добавени сулфити в концентрации от 10 мг/кг или повече.

В 100 г купешка телешка луканка се съдържат

Енергийна стойност - 381 ккал

Белтъчини - 31.4 г

Въглехидрати - 2.7 г

от които захари - 0.7 г

Мазнини - 27.2 г,

от които наситени мастни к-ни - 15.6 г

Сол - 4.55 г

В съдържанието на луканките откриваме още и натурални подправки, захар, консерванти, екстракт от розмарин, натриев нитрат и други.

За предпочитане е да си направим сами домашна луканка, която е много по-здравословна и питателна от купешката луканка.

Домашната луканка е един традиционен деликатес - единствено направата ѝ е по-трудоемка. Тя е страхотно мезе, особено в зимните вечери, когато релаксираме с чаша хубаво вино, пише gotvach.bg.

Домашната свинска луканка съдържа (100 г)

Захар - 0 г;

Протеини - 21 г;

Мазнини - 33 г;

Фибри - 0 г;

Въглехидрати - 920 мл.

Има 362.8 ккал в 100 г домашна свинска луканка, които могат да бъдат изгорени с около 44 минути джогинг, 52 минути колоездене, 57 минути плуване, около час ходене пеша, пазаруване или 125 минути почистване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Кръстиха астероид "Матиганис" – древното име на Шумен
Ето какво издава използването на емотикони за личността ни
Русита Боева: Имам лична емоционална натовареност с песента "Забл...
Отбелязваме Международния ден на труда
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).