Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Олигархът Гриша Ганчев води битка със сериозна болест?
Автор: Екип Varna24.bg 10:15 / 01.01.2022Коментари (3)3755
©
Гриша Ганчев води битка със сериозна болест, съобщава вестник "Галерия“, позовавайки се на свои източници. Собственикът на ЦСКА има тежък здравословен проблем, който изисква дълго лечение. Съмнения за проблемите на Ганчев се появиха още през февруари, когато той изненадващо обяви, че се оттегля от клуба, без да споменава нищо конкретно. Тогава няколко спортни сайта написаха, че всъщност решението му е продиктувано от сериозна причина, с която са наясно много малко хора. Самият Ганчев никога не е коментирал личния си живот и избягва медийните изяви, затова и проблемите му така и не станаха публично достояние.

Въпреки сериозното изпитание, през което минава, бизнесменът не е изгубил дух и воля да се бори за ЦСКА и за реконструкцията на стадиона на тима. Преди няколко седмици той гостува на Светльо Иванов в "120 минути“, където подробно обясни какви са пречките пред издигането на новото игрище, колко ще струва то и кога би трябвало да е готово. Няколко реплики на Ганчев направиха особено силно впечатление и са показателни за това, че преминава през сериозни перипетии. "Това е моята последна кауза в моя нещастен животец“, каза той по отношение на стадиона. Освен това Ганчев обяви, че се оттегля от бизнеса в България. "Догодина, живот и здраве, ако съм жив, приключвам“, заяви бизнесменът и поясни, че ще се отдаде на хобитата си и на развъждането и отглеждането на расови коне, с което се занимава от години.

Отдавна роденият в ловешкото село Микре Ганчев е известен като страстен почитател на най-аристократичните животни. Има огромна ферма край ловешкото село Соколово, в която се отглеждат расови жребци и кобили, които още от раждането си са подготвяни за най-печелившите състезания в света – конните надбягвания. През 2010 г. купи и елитния конезавод "Стефан Караджа“ край Балчик. И именно на конете, и на ЦСКА Ганчев ще посвети времето си от тук нататък.

През годините бизнесменът си изгради име на един от най-големите меценати у нас. Бил е основен спонсор в редица спортове извън футбола – борба, бокс, самбо, волейбол и мотокрос.

Самият той е бивш борец. На младини е състезател по борба в "червения“ клуб. Възпитаник е на ловешкото спортно училище, а първите му треньори го насочват към класическия стил в борбата. В средата на 80-те години на миналия век обаче се разделя с активния спорт и записва "Счетоводство и контрол“ във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС). Твърди се, че първоначално, за да се издържа, работи като таксиметров шофьор. Човекът, който му оказва огромна помощ в първите му стъпки в бизнеса, бил баща му Данаил. Мъжът отглеждал добитък в ловешкото село Микре. Продава част от животните и дава на сина си парите като начален капитал. Така Гриша Ганчев влиза в търговията. Негов първи партньор по това време е Ангел Бончев, който години по-късно бе отвлечен от "Наглите“, а в интервю Ганчев заяви, че той е платил откупа му.

Назад в младежките години бъдещият бизнесмен се развива успешно в търговията и първата му голяма известна инвестиция е в началото на 90-те – в горивата. "Литекс“ е първата компания в България, която внася пропан-бутан с корабни партиди. Името на фирмата не е случайно – "литекс“ на древногръцки означава люляк, който е един от символите на Ловеч.

Сравнително бързо Ганчев се превръща в един от най-успешните бизнесмени у нас. В годините се развива в най-различни сфери – енергетиката, хранителната промишленост, транспорта, туризма, финансите, хотелиерството, строителството, недвижимите имоти, дивечовъдството и коневъдството. Изгражда верига от бензиностанции, които през 1998 г. дава на концесия на "Шел“. По-късно продава на полска компания и друга своя успешна инвестиция – соковете "Куинс“, а през 2007 г. се разделя и с ловешкия винпром "Винал“.

Гриша Ганчев е и сред най-изтъкнатите футболни спонсори  по нашите ширини. Още през 1996 г. се заема с ловешкия тим и го преименува на "Литекс“. По това време отборът е изпаднал в "Б“ група. Бизнесменът обаче прави истински фурор. Връща отбора в елита на следващата година, а на по-следващата вече е шампион! През следващия сезон "оранжевите“ дублират успеха. С Ганчев начело, "Литекс“ няколко пъти става шампион, както и носител на купата на България.

Но освен към спорта собственикът на ЦСКА има голям афинитет и към изобразителното изкуство. Известен е и като колекционер на картини на български художници, които се оценяват на милиони. Твърди се, че притежава около 80 творби на Златю Бояджиев. Още през далечната 1998 г. бе открита изложба в галерия "Райко Алексиев“ с картини на Златю, собственост на Ганчев. През 2015 пък се оказа, че сред платната, иззети от централата на КТБ, има и такива, подарени на Цветан Василев именно от Ганчев.

Разбира се, когато си в големия бизнес, няма как да останеш сух. През годините собственикът на ЦСКА е бил замесван в не един и два скандала, но може би най-сериозният е от 2012, когато неговият син Данаил Ганчев, заедно с още няколко души, е арестуван заради обвинение в участие в престъпна група за укриване на ДДС при продажба на захар. В края на месеца и срещу Гриша Ганчев са повдигнати обвинения – за ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и за закана за убийство, отправена към тогавашния директор на НАП Красимир Стефанов. Три месеца след задържането апелативният съд освобождава Данаил Ганчев поради "липса на престъпление“.

Две години по-късно, в предпоследния ден на 2014 г., Специализираната прокуратура внася в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Гриша Ганчев за "захарната афера“. Делата се точат няколко години, докато в началото на март 2020 всички обвинения към бизнесмена и неговия син отпадат с решение на съда. Точно за семейството си бизнесменът изобщо не обича да говори. Според историите се запознава със съпругата си Теменужка в младежките години в Студентския град и не след дълго се женят. Синът им Данаил се ражда преди Коледа на 1987 г. Той е кръстен на дядо си по бащина линия. Няколко години след това на бял свят се появява и дъщерята, която Ганчев кръщава на майка си Танита. За собственика на ЦСКА се знае, че е строг баща, който държи на образованието на децата си и на желязната дисциплина. Като легенда се разказват истории как в младежките години Данаил работел в семейната конеферма по заповед на баща си, който държал синът му да се запознае и с най-черната и тежка работа там. Ганчев-младши е завършил образованието си във Великобритания, а когато се дипломира, получава изключително апетитно предложение за работа на Острова. Но баща му е категоричен – ще живееш и работиш в родината си. И синът следва завета на татко си.

През 2015 се появи информация, че Гриша Ганчев вече е дядо на две момичета, дъщери на Данаил и неговата съпруга Паолина. Той обаче никога не е коментирал семейството си и остава тайна дали фамилията не се е увеличила с още внучета.



Още по темата: общо новини по темата: 3610
04.10.2022 »
24.09.2022 »
21.09.2022 »
18.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
предишна страница [ 1/602 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Още през 1996 г. се заема с ловешкия тим и го преименува на "Литекс“. По това време отборът е изпаднал в "Б“ група. Ама той Осъм Ловеч никога не е бил в А група :) Както и този пигмей е учил реално в УНСС,колкото и Кирчо е получил знания от Харвард. Имат дипломи. Да не забравяме ,че професор в УНСС е другаря Гечев ,а знаем на кого е близък партийно и Ганчев и Гечев. Дето се вика ,той е от борчетата дето са в листата с куфарчетата и план къде да развива бизнес. Луканово джудженце!
0
 
 
напрао мъ ръзплакъхте!За по-голяма достоверност защо не попитате нЕкои от неговите състуденти какъв му е бил прякора?И как е идвал на изпити?С какво превозно средство?*шофьор на такси*!Ай сиктир,тези ги прибутвайте на чалга-поколението,не на нас!
0
 
 
Без куфарите на люканоФф всичко е Ала бала
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: