ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Опасни ли са капсулите за кафе? | ||||||
| ||||||
В капсулите за кафе има фуран, който е канцерогенен? Според изследване на университета в Барселона от 2011 г. в кафето, направено в еспресо машина, и най-вече в онова, направено от капсула, се съдържа повече фуран, отколкото в кафето, направено в кафе машина с филтър. Авторите казват още, че във всички изследвани видове кафе нивата на фуран не са толкова високи, че да предполагат вреда за човешкото здраве. Хавиер Сантос, професор по аналитична химия в университета в Барселона и основен автор на проучването, обяснява, че "по-високите нива на фуран в капсулите за кафе се дължат на факта, че херметически затворените капсули пречат на фурана, който е силно летлив, да се изпари". Той добавя още, че колкото по-дълго кафето стои в чаша, толкова повече се изпарява фуранът. Какво е фуран и къде се среща? Според Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) "фуран и свързаните с него 2- и 3-метилфурани са химически замърсители, които се образуват естествено по време на обработката на храна чрез топлина, включително по време на готвене. Това са съединения, които винаги са присъствали в готвени или претоплени храни." Фураните се образуват при топлинна обработка на храна и напитки в резултат от реакция, наречена реакция на Майар. На нея се дължи покафеняването на храната при топлинна обработка. Освен това фуран присъства естествено в някои видове дървесина, в изгорелите газове от автомобилите, в пушека от дърва и въглища и в цигарения дим. Опасен ли е фуранът за човешкото здраве? Според ЕОБХ "приемането на фуран и метилфурани чрез храната може да доведе до дългосрочно увреждане на черния дроб. Най-уязвими са бебетата, които могат да бъдат изложени на фуран чрез прием на готови храни в буркани и консерви. За останалата част от популацията излагането идва от храни на зърнена основа и кафе." По думите на д-р Хеле Кнутцен от ЕОБХ, "като се имат предвид изследванията върху животни, стигаме до извода, че най-критичните ефекти върху здравето са чернодробните увреждания и ракът на черния дроб." От своя страна, Международната агенция за проучвания върху рака е поставила фурана в групата вещества "с възможно канцерогенно действие". По този въпрос в научните среди няма единодушие. От една страна в изследването на Университета в Барселона се твърди, че нивата на фуран във всички видове кафе, които са тествали, за безопасни. За да се достигнат нива, които са опасни, човек трябва да пие поне по 20 кафета от капсула на ден, 30 кафета от еспресо машина или 200 разтворими кафета. Тези изчисления са направени на базата на кафета от по 40 милилитра и средно тегло на консумиращите кафе 70 килограма. От друга страна, според Обединения експертен комитет по хранителните добавки на СЗО и Организацията по прехрана и земеделие към ООН, няма установено ниво на безопасен прием на фуран. В досието си за фурана двете институции го класифицират като “генотоксичен канцероген", което означава, че потенциалните му вредни ефекти могат да се проявят дори и при поемането му в много ниски дози. Съдържа ли се алуминий в капсулите за кафе? За направата на някои капсули за кафе се използва алуминий, но няма данни той да води до замърсяване на кафето. Според изследване на American Chemical Society от 2020 г. "кафето, приготвено в алуминиеви капсули, не съдържа значително по-високи концентрации на алуминий в сравнение с кафе, приготвено по друг начин." Според френско изследване в кафето, направено от капсули, има химични замърсители, но те са в количества, които не предполагат вреда за организма. От друга страна, не всички капсули са алуминиеви. Някои са алуминиеви, повечето са пластмасови с капак от алуминиево фолио, а някои се правят от други материали. Има твърдения за наличие и на други химични замърсители в капсулите за кафе – арсен, титан, хром, олово, ванадий, живак. Factcheck.bg не открива данни, които да ги подкрепят. Вредни ли са капсулите за кафе за околната среда? Комбинацията от различни материали, използвани за направата на капсулите, към които се добавят и остатъци от органичен отпадък от неизползваното кафе, което остава на дъното, правят разделното събиране трудно и енергоемко. Публикация на държавния университет в Охайо обяснява: "Съществуват технологии за рециклиране на всяка една част от капсулата. Но въпреки че е възможно да се рециклират, два важни икономически фактора са причина те да завършват на сметищата. “Всеки материал трябва да се рециклира поотделно, затова фабриката трябва да извършва няколко дейности с всяка една отделна капсула: да махне алуминиевото капаче, да махне хартиения филтър, да изхвърли остатъците от кафе и да раздели и почисти отделните слоеве пластмаса, от които е направена капсулата“. Това е и една от причините през 2016 г. в Хамбург да забранят използването на капсули за кафе в общинските институции. Повечето производители на кафе твърдят, че полагат усилия за рециклиране на използваните капсули и това е част от стремежа им за устойчиво развитие. Един от известните брандове, например, се ангажира алуминият за производството на всички капсули, да е 80% преработен и използван отново. В заключение може да се каже, че няма основания еднократните дози кафе в капсули да се считат за по-вредни за човешкото здраве в сравнение с останалите видове кафе. От екологична гледна точка употребените капсули генерират голямо количество отпадъци, а рециклирането им е трудно и скъпо. Това е проблем, за който се търси устойчиво технологично решение. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Петя Буюклиева си тръгва
10:14 / 06.10.2024
Дженифър Анистън е родена като Геновефа-Йоана Анастасаки
07:59 / 06.10.2024
Орлин Павлов като Софи Маринова
11:16 / 06.10.2024
Британски вестник: Меган и Хари се развеждат
13:21 / 06.10.2024
Азис призна за Галена
13:23 / 06.10.2024
Тази година ябълки няма да има
08:49 / 06.10.2024
Няма средства за довършване на важна пътна артерия във Варна
17:00 / 06.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: