
ЗАРЕЖДАНЕ...
Опасни странични ефекта от ежедневната консумация на яйца | ||||||
| ||||||
Оказва се, че отговорът не е толкова прост, колкото "да“ или "не“. Яйцата са пълни с хранителни вещества, които тялото ви обича, но както всичко друго, консумацията на твърде много може да доведе до някои не толкова лоши странични ефекти. Така че, ако сте от хората, които ядат яйца ежедневно, ето какво всъщност се случва в тялото ви. Яйцата са по същество малки хранителни бомби Нека започнем с хубавите неща. Едно яйце съдържа около шест грама протеин, което е чудесно за мускулите, кожата, косата и дори имунната ви система. Освен това са супер засищащи, което означава, че ако ядете яйца сутрин, е много по-малко вероятно да пренасипете рафта с леки закуски преди обяд. Вероятно затова яйцата са любими сред любителите на фитнеса – те помагат за изграждането на мускули и ви държат сити, без да трупат калории. Но протеинът е само началото. Яйцата са пълни с важни витамини и минерали като витамин А, B12, D, желязо и селен. Едно не толкова известно, но супер важно хранително вещество в яйцата е холинът. Повечето хора не говорят за това, но холинът играе голяма роля за поддържането на остротата на мозъка и добрата памет. Той е особено важен за бременните жени, защото помага за развитието на мозъка на бебето. Така че, да, яйцата правят много повече от това просто да стоят красиво на препечената филийка. Да не забравяме и здравето на очите. Ако винаги сте залепени за екран (както повечето от нас), може би е добре да обърнете внимание на лутеина и зеаксантина, които се намират в яйчните жълтъци. Тези два антиоксиданта помагат за предпазване на очите ви от увреждане, причинено от синята светлина, и забавят свързаните с възрастта проблеми със зрението. Сега, с цялата тази вкусотия, вероятно си мислите: "Страхотно! Ще ям яйца по цял ден, всеки ден.“ Но почакайте – има няколко неща, които трябва да обмислите, преди да се заложите на всичко. Страничните ефекти, за които не знаехте Най-големият проблем е холестеролът. Години наред яйцата имаха лоша репутация заради холестерола в жълтъка. Едно голямо яйце съдържа около 185 милиграма холестерол и това тревожеше лекарите. Но сега повечето изследвания показват, че за здрави хора холестеролът в яйцата всъщност не повишава нивата на холестерола в кръвта, както някога сме смятали, пише timesofindia.indiatimes.com. Въпреки това, ако вече имате висок холестерол, диабет или фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, може би все пак е добре да следите колко жълтъци консумирате. Белтъците са чудесно решение в този случай. Друг проблем са алергиите. Яйцата са едни от най-често срещаните хранителни алергени, особено при децата. Реакциите могат да бъдат леки, като обрив или разстроен стомах, или по-сериозни. Така че, ако някога сте се чувствали странно след консумация на яйца, може би си струва да се консултирате с лекар. Също така, суровите или недопечените яйца понякога могат да съдържат салмонела - неприятна бактерия, която може да причини хранително отравяне. Това не е много често срещано, но е достатъчно рисково, за да бъдете внимателни – особено със сурови яйца в неща като домашно приготвена майонеза или тесто за кекс. Правилното готвене на яйца обикновено убива всички вредни вещества, така че добре сготвеното яйце е по-безопасно яйце. Съществува и въпросът за разнообразието. Яденето на яйца всеки ден не е лошо, но ако ядете само яйца, може да пропускате други хранителни вещества от различни храни. Тялото ви се нуждае от комбинация - зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения и различни видове протеини. Така че не става въпрос за отказване от яйцата, а за това да се уверите, че те са само една част от балансираната диета. И не всички яйца са създадени еднакви. Супер евтините от фабрични ферми може да са с по-ниско съдържание на някои хранителни вещества, а тези кокошки обикновено нямат най-добрите условия за живот. Ако можете да си го позволите, изберете яйца от свободно отглеждани кокошки или органични яйца – те обикновено имат повече омега-3 и идват от по-щастливи кокошки. И така, колко яйца са твърде много? За повечето здрави хора, яденето на едно или две яйца на ден е напълно нормално. Всъщност, някои проучвания казват, че дори до седем или дванадесет яйца седмично са напълно безопасни. Някои фитнес маниаци дори ядат повече и се справят добре. Но отново, това зависи от цялостната ви диета и здраве. Ако храненията ви са пълни с вредни храни и единственото хубаво нещо е сутрешното ви яйце, това не е баланс. Но ако диетата ви като цяло е чиста и сте активни, ежедневните яйца могат да бъдат чудесно допълнение. Ако искате да извлечете максимума от яйцата си, начинът, по който ги готвите, е от значение. Варените или поширани яйца са по-здравословен избор от яйцата, пържени в локва олио. Бърканите яйца също са подходящи – просто не ги давете в масло и сирене всеки ден. Опитайте да комбинирате яйцата си с пълнозърнест препечен хляб, зеленчуци или авокадо, вместо с бекон и наденица, ако се стремите към здравословна закуска. И ако следите холестерола си, не се притеснявайте – не е нужно да се отказвате напълно от яйцата. Просто опитайте да използвате повече белтъци и по-малко жълтъци. Белтъците все още ви дават целия протеин, само че без холестерола. В крайна сметка, яйцата са нещо невероятно. Те са достъпни, засищащи и пълни с хранителни вещества, от които тялото ви действително се нуждае. Яденето им всеки ден е напълно приемливо за повечето хора - стига да не прекалявате и да не пренебрегвате останалата част от диетата си. Както при повечето неща в живота, всичко е въпрос на баланс. Така че, ако обичате сутрешните си яйца, продължавайте да ги ядете. Просто може би от време на време променяйте начина, по който ги консумирате. Вашите вкусови рецептори – и тялото ви – ще ви благодарят. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg