Откриха начин да се избавиш от спомените

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:43 / 01.07.2016
967
Изследователи от Льовенския католически университет в Белгия и Института Лайбниц в Германия успяха да унищожат асоциативната памет при мишки, потискайки активността на определен ген в главния мозък, съобщава сп. Biological Psychiatry.

Невробиолозите са променили въпросния ген така, че да може да бъде "изключен" в определен момент. В хора да експеримента учените обучили мишките да се движат от единия до другия край на клетката, когато им бъде подаден светлинен сигнал. Гризачите запомнили, че когато се запали светлина, на отсрещната страна ще се появи храна. Това се нарича асоциативно обучение.

Когато мишките започнали успешно да изпълняват тези действия, учените "изключили" съответния ген, след което гризачите не са били в състояние да решат задачата бързо и правилно.

Този ген е изключително важен за функционирането на мозъка. Ако при човек той по някаква причина намали активността си, може да доведе до намаляване на умствените способности и шизофрения.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Най-отровната риба в света: Всеки нейн шип има по две отровни жле...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г. е възможно да замърсява ...
Валери Славчев от група "Хоризонт": Нека не се неглижира българск...
Тъжна вест от Парка за мечки край Белица: Отиде си 33-годишният Ч...
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).