Откриха причината за лакомията, но по празниците всичко е разрешено

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:55 / 01.01.2019
1652
Германски учени от Института за изследване на метаболизма "Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите показват, че колкото ни е по-вкусно, толкова по-малко заситени се чувстваме, предаде БГНЕС.

Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите безвкусна смес, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората група се ограничила до две чаши.

Според учените освобождаването на допамин се появява два пъти - при дъвчене и при попадане на храната в стомаха. Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази. Това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите, прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Вижте всичко, което трябва да знаете за Евровизия 2024
Гневът може да убива: Увеличава риска от инфаркт или инсулт
Звезда от "Под прикритие" шашна мрежата: Ето така съчетавам работ...
Автомобилът ви е "спрял да дърпа"? Какви са причините
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).