Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откъде идва най-употребяваната дума в езика ни?
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 02.02.2020Коментари (0)2021
©
Окей. О.К. Ок. Или пък Okay. Това е, впрочем, първата дума, изречена от човек на Луната. Американска дума, както са американски и джинсите. Както думата, така и панталоните са създадени през 19 век. И думата, и джинсите се използват широко, но не и при официални случаи. Така поне пише Алън Меткалф в своята забележителна книжка "OK - The Impossible Story of America's Greatest Word" (В превод: "Невъзможната история на най-великата дума на Америка").

В книгата авторът се опитва да проучи етимологията на този израз. Теориите за произхода на думата се не по-малко от начините за изписване. Някои твърдят, че е от гръцко потекло: "ола кала" означава на гръцки "всичко е добре". Други пък се кълнат, че идва от финландското "ойкеа", което ще рече "наред, правилно".

Упорито се тиражира и твърдението, че думата идва от неправилно изписаната команда на френските докери, с която изпращали корабите към пристана: "Au Quai!" - "На кея!". Има и редица индиански връзки. Така например на езика на племето Чоктоу изреченията, съдържащи твърдения, завършват с думичката "оке", която има значението на удивителен знак.

Всичко това звучи много интересно, но не е вярно. Истината е много по-причудлива и може да бъде открита в едно ситно напечатано съобщение на вестник "Boston Morning Post" от 23 март 1839 година. Информацията на вестника е посветена на един хумористичен клуб, а думичката "окей" е замислена като правописна игрословица: във въпросната статия "окей" е погрешно изписаната абревиатура на all correct (всичко правилно). В онези години вестниците били пълни с подобни правописни шегички. Малко преди споменатата дата в същия вестник един журналист се измайтапил със съкращението "O.W." - погрешно написано съкращение на "олрайт" (all right).

Игрословиците със съкращения придобиват широка популярност по онова време и биха могли да се сравнят с днешния опростен и профанизиран правопис в SMS-ите. В далечната 1839 г. "изобретателят" на думичката "окей", някой си Чарлс Гордън Грийн, толкова харесва собствения си виц, че през следващите седмици не спира да го използва. И както често става с ината човешки - един хубав ден по-мекушавите характери си казват "окей" и също взимат думичката на въоръжение.

Думата "окей" още същата година започва да се появява из вестници във Филаделфия, Ню Йорк и Вашингтон. А оттам се разпространява като вирус и завладява постепенно целия свят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: