Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Петте храни, които се смятаха за "забранени", а всъщност са полезни
©
В продължение на години някои храни са били в черния списък поради дезинформация, митове или остарели хранителни препоръки. Днес знаем, че много от тези "забранени“ храни не само са приемливи за консумация, но дори могат да бъдат полезни за здравето.

Това са петте храни, които се смятат за "забранени“:

Яйца – холестеролът (вече) не е проблем

Яйцата имат лоша репутация от десетилетия поради високото си съдържание на холестерол. Въпреки това, настоящите изследвания показват, че хранителният холестерол има много по-малък ефект върху холестерола в кръвта, отколкото се смяташе преди.

Яйцата са отличен източник на протеини, витамин B12, D, селен и холин. Едно яйце има само около 70 калории и е много по-засищащо от това. Можете спокойно да ядете 1-2 яйца на ден, ако нямате специфични здравословни ограничения.

Масло – когато се използва умерено

В продължение на години маслото се смята за враг номер 1 заради наситените си мазнини. Въпреки това, последните проучвания показват, че естествените наситени мазнини в маслото не са непременно вредни, ако се консумират умерено, особено в контекста на цялостната диета.

Маслото съдържа мастноразтворими витамини (A, D, E и K) и късоверижни мастни киселини, които могат да имат противовъзпалителни ефекти. Ключът е в количеството – не е за всеки ден в големи количества, но не бива да се избягва напълно.

Картофите – не просто "празно нишесте“

Картофите често са етикетирани като "лош“ въглехидрат, но това зависи и от начина, по който са приготвени. Пържените картофи не са здравословни, но варените, печените или картофено пюре са хранителни.

Червено месо – добро качество и в разумни количества

Червеното месо получава лоша репутация заради връзките си със сърдечни заболявания и рак, но ключовата дума е преяждане. Умерената консумация на качествено, прясно приготвено месо не е вредна и може да бъде ценен източник на протеини, желязо, цинк и витамини от група В.

Важно е да се избягват преработени месни продукти като хот-дог и салам, а вместо това да се избират минимално преработени разфасовки месо, за предпочитане от местни източници.

Тъмен шоколад – повече ползи, отколкото вреда

Много хора поставят шоколада в категорията "сладкиши, които трябва да се избягват“, но тъмният шоколад (с над 70 процента какао) може да има положителни ефекти върху здравето.

Богат е на антиоксиданти, може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението, а също така съдържа малки количества магнезий и желязо. Разбира се, не бива да прекалявате – 20 до 30 грама на ден са достатъчни, пише actualno.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Договорът с турската компания "Боташ"
България в еврозоната
Президентът внася в НС предложение за национален референдум за еврото
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: