
ЗАРЕЖДАНЕ...
Петте храни, които се смятаха за "забранени", а всъщност са полезни | ||||||
| ||||||
Това са петте храни, които се смятат за "забранени“: Яйца – холестеролът (вече) не е проблем Яйцата имат лоша репутация от десетилетия поради високото си съдържание на холестерол. Въпреки това, настоящите изследвания показват, че хранителният холестерол има много по-малък ефект върху холестерола в кръвта, отколкото се смяташе преди. Яйцата са отличен източник на протеини, витамин B12, D, селен и холин. Едно яйце има само около 70 калории и е много по-засищащо от това. Можете спокойно да ядете 1-2 яйца на ден, ако нямате специфични здравословни ограничения. Масло – когато се използва умерено В продължение на години маслото се смята за враг номер 1 заради наситените си мазнини. Въпреки това, последните проучвания показват, че естествените наситени мазнини в маслото не са непременно вредни, ако се консумират умерено, особено в контекста на цялостната диета. Маслото съдържа мастноразтворими витамини (A, D, E и K) и късоверижни мастни киселини, които могат да имат противовъзпалителни ефекти. Ключът е в количеството – не е за всеки ден в големи количества, но не бива да се избягва напълно. Картофите – не просто "празно нишесте“ Картофите често са етикетирани като "лош“ въглехидрат, но това зависи и от начина, по който са приготвени. Пържените картофи не са здравословни, но варените, печените или картофено пюре са хранителни. Червено месо – добро качество и в разумни количества Червеното месо получава лоша репутация заради връзките си със сърдечни заболявания и рак, но ключовата дума е преяждане. Умерената консумация на качествено, прясно приготвено месо не е вредна и може да бъде ценен източник на протеини, желязо, цинк и витамини от група В. Важно е да се избягват преработени месни продукти като хот-дог и салам, а вместо това да се избират минимално преработени разфасовки месо, за предпочитане от местни източници. Тъмен шоколад – повече ползи, отколкото вреда Много хора поставят шоколада в категорията "сладкиши, които трябва да се избягват“, но тъмният шоколад (с над 70 процента какао) може да има положителни ефекти върху здравето. Богат е на антиоксиданти, може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението, а също така съдържа малки количества магнезий и желязо. Разбира се, не бива да прекалявате – 20 до 30 грама на ден са достатъчни, пише actualno. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg