Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Писателят и преводач Владимир Полеганов: Да превеждаш Тед Чанг е предизвикателство
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 13.08.2023Коментари (0)646
© Фокус
Да превеждаш Тед Чанг е предизвикателство. Това сподели писателят и преводач Владимир Полеганов за предаването “Сториборд" с водещ Благой Иванов по Радио “Фокус". Автор на няколко книги и носител на литературни отличия, Полеганов има и публикации на свои произведения в редица престижни издания. 

Сред авторите, които той е превел, са акламираните писателски таланти Томас Пинчън, Джордж Сондърс и Томас Савидж, но сред тях е и Тед Чанг, който е основна тема на разговора, тъй като той е преводач и на двата му сборника, които можем да четем на български език – "Историята на твоя живот" и съвсем наскоро излезлият у нас "Издихание"

“Тед Чанг пише много ясно, стегнато, кратко - нещо, което когато тръгнеш да превеждаш на български невинаги се получава много добре." Другата трудност за преводача са идеите, с които награждавания писател работи, принадлежащи на различно научни и философски области и пълни с термини без български аналог.

Полеганов представя Чанг като “най-близкия до Борхес писател, който работи с инструментите на научната фантастика", също и “човек, който работи със сложни идеи и винаги намира интересен и много човешки начин да ги представи". 

“Читателят никога не е оставен сам и объркан, както правят някои големи писатели", казва преводачът и горещо препоръчва творчеството на Чанг, състоящо се от нетипичните за жанра повести и разкази, на любителите на “литературата на идеите".

Повестта на Чанг “Историята на твоя живот" е основата за филма на Дени Вилньов “Първи контакт". Полеганов изтъква този текст като “може би най-добрия пример за това какво прави фантастиката".

“Това е повест, която разказва една история, в която ако махнеш фантастичния елемент не можеш да я разкажеш по начина, по който е разказана. Тя работи по този начин с езика, с граматическото време и всичко това показва, че едно друго съзнание, което е научило езика на извънземните, ни разказва тази история. Махнем ли всичко това, тя просто престава да функционира".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: