Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
По време на Втората световна война пилоти ядат тези плодове, за да им се подобри зрението им и да виждат по-добре през нощта
Автор: Цвети Христова 15:54 / 14.12.2023Коментари (0)1190
©
Боровинките са едни от най-полезните плодове, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за тях. Тъмно сините вкусотии са много полезни за очите, тъй като имат много високо съдържание на витамин А. Известно е, че той помага да се предотврати загубата на зрението в напреднала възраст. Може би не знаете, но някои пилоти по време на Втората световна война, ядат боровинки, за да се подобри зрението им и да виждат по-добре през нощта. В случай, че се чудите, те не само ги ядели, но и изстисквали сокът им в очите си.

Цветът на боровинките се дължи на антоцианини - флавоноид, който предотвратява натрупването на плака и подобрява здравето на сърдечносъдовата система. Тези антоцианини се многофункционални, защото са полезни и при превенция на рак. Това, заедно с антиоксидантите в боровинките, помага да се спре растежа на раковите клетки. И отново жените имат повече ползи от този плод. В действителност, превенцията при жените може да бъде по-висока с 50%.

Повечето жени знаят, че червените боровинки са известни със свойствата си за облекчаване на инфекции на пикочните пътища, обаче и сините боровинки работят в тази насока също толкова добре. Това е така, защото те съдържат същите вещества и съединения, които пречат на бактерии да полепват към стената на пикочния мехур. Боровинките буквално са "храна за мозъка“, защото помагат за подобрението на паметта и мозъчната функция. 

Боровинките са богати на фибри, които са необходими за правилното храносмилане. Те биха ви били от голяма помощ ако имате запек. Изследвания показват, че ако в диетата ви присъстват много боровинки ще намалите значително коремните мазнини. Боровинките съдържат и високи нива на витамин С, който се грижи имунната ви система да е здрава.

Боровинките се състоят от 85% вода и съдържат 84 калории на чаша и 21,5 грама въглехидрати. Те също са с високо съдържание на фибри с 3,6 грама на чаша. Също така ще получите 16% (дневна стойност) витамин С, 24% витамин К и 22% манган.

Има над 150 вида боровинки. Не всички обаче са годни за консумация. Много сортове всъщност са токсични. След като опитате така боровинка, горчивината ще ви уведоми, че не е годна за консумация.

През 2010 г. Перу е произвеждал само 50 тона боровинки годишно. До 2019 г. този брой се е увеличил до удивителните 125 000 тона. Днес Перу изнася повече боровинки от всяка друга страна в света. На много места в САЩ и Канада брането на боровинки е често срещано лятно занимание. Независимо дали става въпрос за диви боровинки в гората или култивирани боровинки във ферма, ето няколко съвета за бране на боровинки. Изберете твърди, наситено синьо-лилави боровинки със сребърен блясък. Избягвайте меки плодове или неузрели плодове, които са зелени или червени на цвят.

Знаете ли, че боровинките са една от единствените естествено срещащи се сини храни? Просто помислете за секунда - кои други натурални храни са сини? Синият пигмент е страничен продукт на флавоноида антоцианин, който споменахме по-рано. Когато мислите за отглеждане на плодове, често ви идват на ум оранжерия и топли температури. Боровинките обаче са едни от най-издръжливите плодове и предпочитат по-студен климат. Те също растат добре в кисела и песъчлива почва. Тези трудни условия правят боровинките един от единствените овощни видове, произхождащи от Северна Америка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: