Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Почина уважаван наш преподавател
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 15.01.2024Коментари (1)705
© СУ
Отиде си доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Софийският университет "Св. Климент Охридски“. Той е починал вчера – 14 януари, на 82-годишна възраст. Това съобщиха от СУ "Св.Климент Охридски" на сайта си. 

Sofia24.bg публикува текста без редакторска намеса: 

Софийският университет "Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 януари 2024 г. ни напусна доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер. Доц. Цветан Игнатов е роден през 1942 г. Творческият и трудовият му път е почти изцяло свързан с Университета. През 1966 г. той завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

От 1966 до 1991 г. работи като научен сътрудник в Единния център по математика и механика към Българската академия на науките и СУ "Св. Климент Охридски". От 1991 до 1999 г. преподава във Факултета по математика и информатика, а от 1999 г. е доцент в Стопанския факултет на Софийския университет, където преподава статистика, иконометрия и застрахователна математика. Автор е на множество научни публикации с изключително висок индекс на цитиране.

Доц. Игнатов има високи постижения в областта на статистиката, теорията на вероятностите, иконометрията и застрахователната математика. Върховото му постижение е една доказана от него теорема, която колегите математици, статистици и иконометрици са нарекли на негово име: Теорема на Игнатов. Тази теорема е едно от явленията в посочената научна област. Тя не само има огромна приложимост, но и на нея са посветени множество публикации, в това число и самостоятелни, на най-признатите учени от тази област.

През 2013 г. доц. Цветан Игнатов бе удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ . При връчването на почетната титла, деканът на Стопанския факултет за периода 2011-2015 г. доц. д-р Тодор Попов отбелязва: "Доц. Игнатов е от този рядък, за съжаление може би вече изчезващ вид учени, при които отдадеността на науката и нейните резултати е съчетана с пълно, да не кажа даже анекдотично, пренебрежение към видимите белези на признание. Без съмнение, присъждането на почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е един достоен жест за попълването на този пропуск".

"Изключително редки са случаите в 125-годишната история на Софийския университет, в която на доцент се връчва почетното звание "Доктор хонорис кауза". За мен е чест това да направя аз“, каза на церемонията заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев.

При получаването на наградата, доц. Цветан Игнатов благодари за доверието, което му е оказано от факултетния съвет на Стопанския факултет, деканското ръководство, академическия съвет и ректорското ръководство. Той отбелязва, че за да се получат такива високи резултати в науката, важно значение има не само усилието на конкретния учен, но и атмосферата около него - отношението и подкрепата на колегите.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
За това ли никой не разбира от Стопанство в Тази Държава? Защо такива като този са стояли и стоят на пътя на Науката!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: