Покълналите картофи отделят газове, кога са опасни?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:29 / 19.02.2024
1289
Покълналите картофи често могат да се появят в края на зимата във вашия килер и дори на рафтовете на магазините. Реколтата, събрана през есента, започва бързо да се влошава. И е по-добре да се откажете от нещо, което едва ли ще бъде полезно, казват лекарите. И ето защо. В края на зимата е важно внимателно да сортирате картофите при закупуване, като изберете по-плътни грудки, без гниене, "очи“ по кожата и издънки. Използването на покълнали картофи за готвене може да не е безопасно.

Всичко е заради токсичното вещество, съдържащо се в такива кореноплодни зеленчуци - соланин. Обикновено в картофите има много малко от него, но по време на покълването количеството на соланин се увеличава, особено в кълновете, зелените площи и под кората.

Не трябва да разчитате на факта, че при варене или пържене такива картофи ще станат по-безопасни и по-здравословни. Соланинът не се разрушава по време на термична обработка. Покълналите картофи могат да причинят отравяне със соланин, което ще доведе до гадене, повръщане, диария, главоболие и втрисане. Често хората дори не разбират, че причината за рязкото влошаване на здравето са позеленели и покълнали картофива, а децата са най-чувствителни към такова отравяне.

Белите издънки и "очите“ върху картофените кожи са знак, че в кореноплода практически няма останали витамини.

За да запазите картофите в дома си по-дълго и да покълнат по-бавно трябва:

· съхранявайте картофите на хладно и тъмно място,

· не ги съхранявайте заедно с ябълки, лук и домати. Тези плодове и зеленчуци произвеждат газ етилен, който ускорява покълването на картофите.

Опасен картофен газ

Когато картофите започнат да гният, във въздуха се отделят серни аналози на алкохоли - тиоли, които могат да причинят отравяне при хората. В същото време, за да се отровите от картофени газове, не е необходимо да прекарвате целия ден в мазето, в някои случаи са достатъчни 15-30 минути.

Картофеният газ е много тежък, утаява се на пода, така че човек активно го диша. Колкото по-малка е стаята, толкова по-голям е рискът от отравяне. Следователно избата, в която се съхраняват зеленчуците, трябва да се вентилира всеки път, когато планирате да работите там, или, ако е възможно, инсталирайте вентилация.

Бялото е по-вредно, лилавото е по-здравословно

Цветът на картофената кора е сортова характеристика, която практически не влияе върху качеството на продукта. Но цветът на пулпата осигурява някои предимства. Така сортовете картофи с бяла плът имат най-много нишесте, сортовете с жълта имат високо съдържание на каротин (витамин А), а сортовете с червеникава плът имат високо съдържание на антоцианини (антиоксидант), полезни за укрепване на имунната система, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Невролог: Хората с хипертония трябва да избягват тези храни и нап...
Защо не трябва да изхвърляме тези продукти в мивката?
Петър Дочев тръгнал за питие и се оказал за три дни в Сърбия
Лили Иванова отново показа желязната си дисциплина
Мария Игнатова сама в Гърция
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).