Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Позната е на всички, но знаехте ли колко е полезна всъщност?
Автор: Екип Varna24.bg 21:59 / 10.02.2024Коментари (0)2361
©
Познаваме елдата основно като брашно, получено от тази култура, което е по-пълноценен и полезен избор от бялото брашно, но елдата има и доказано от научна и медицинска гледна точка позитивно въздействие върху редица функции в човешкото тяло. Какво лекува елдата е резонен въпрос, чиито отговор търсим днес, за да включим в менюто си полезната култура именно там, където ще ни бъде най-нужна според индивидуалното здравословно състояние.

Какво лекува елдата?

Брашното, което се извлича от културата, служи не само за храна, но е и средство за лечение на редица заболявания.

- Eлдата оказва значимо подобряване на притока на кръв чрез укрепване на вените и малките кръвоносни съдове.

- Доказано помага за лечение на разширени вени, както и за предотвратяване на атеросклерозата. Ежедневната консумацията на чай от елда в продължение на 3 месеца оказва значимо влияние върху стопирането на процесите, свързани с разширените вени.

- Тази култура е ценна за диабетиците, тъй като помага за контрол над диабета чрез подобряване на начина, по който тялото обработва кръвната захар. Ежедневната консумацията на само 100 грама брашно от елда подобрява дългосрочния глюкозен толеранс при хора с диабет. Ако приемът на елда продължи до 3 месеца, растението подобрява зрението, увредено от неконтролиран диабет.

- Елдата се грижи за здравето на сърцето. Американската сърдечна асоциация препоръчва поне половината зърнени храни в диетата на човек да са пълнозърнести, например елда. Изследвания, проведени през 2015 година, доказаха връзката между диети с по-високо съдържание на пълнозърнести храни и по-ниския риск от сърдечни заболявания.

- Елдата е богата на фибри, които помагат за подобряване на нивата на холестерола в кръвта, което намалява риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и затлъстяване. Фибрите са ценни за поддържане на стомашно-чревното здраве, насърчаване на загуба на тегло и ни поддържат сити дълго време, с което подпомагат постигането на тънка талия.

- Елдата е богата на антиоксиданти. Основният антиоксидант полифенол в елдата, рутинът, може да намали риска от рак и да помогне за поддържане на нормално кръвното налягане и липиден профил. Кверцетин е друг антиоксидант, който от ключово значение за здравето.

- Богата на ценни минерали – магнезий, мед и на протеини, елдата намалява риска от сърдечни заболявания, като предотвратява образуването на кръвни съсиреци, редуцира възпалението и поддържа кръвното налягане в нормални граници.

Какво да имате предвид, ако предприемете лечение с елда?

1. Дамите, очакващи дете, не трябва да предприемат самолечение с елда, тъй като не е известно въздействието на брашното върху бременната и плода.

2. Възможна е алергия към елдата, подобно на всяка алергия към храна. Тя може да бъде лека и да се изразява в сърбеж, обрив или хрема, но може да бъде тежка и животозастрашаваща, изискваща спешна медицинска помощ.

3. Страдащите от цьолиакия или чувствителност към глутен трябва много внимателно да добавят елда към менюто си, тъй като не е ясно дали е напълно безглутенова и може ли да се консумира спокойно от хора с глутенова нетолерантност.

4. Диабетиците приемащи големи количества елда, трябва да следят нивата на кръвната си захар заедно с лекуващия лекар и да променят дозата на лекарството си при нужда.

5. Приемът на елда трябва да бъде преустановен 3 седмици преди и след хирургична намеса. Съществува опасение, че елдата може да попречи на контрола на кръвната захар по време на и след операцията.

6. Ако страдате от хронични заболявания, ако приемате лекарства за тях, винаги е най-добре да се консултирате с лекаря си, преди преустановяване на прием на елда и при включване на елдата в ежедневното меню. Нищо от това не трябва да е целенасочено поведение, което не е обмислено, информира actualno.com.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: