Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проблемното забременяване - как помагат мобилните приложения
Автор: Екип Varna24.bg 20:20 / 15.05.2022Коментари (0)696
©
Според Световната здравна организация над 186 милиона души имат репрoдуктивни проблеми в глобален мащаб. 

В България този проблем засяга над 180 хил. двойки, а най-често срещаните причини водещи до това са тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, затлъстяване и фактори на околната среда като замърсен въздух. Наличието на здравословни проблеми също е ключова причина за тази статистика.

Според университети в Израел нивата на сперматозоиди на мъжете в западното полукълбо са спаднали наполовина през последните 40 години. Друга драстична статистика представя доклад на ООН върху изследване на фертилитета на жени от цял свят. Според проучването през 1950 година средностатистически една жена е раждала по 5 деца за целия си живот, а към 2020 година тази цифра спада до едва 2 деца на жена.

Какви са причините за инфертилитет?

За жените най-често срещаните здравословни състояния, които могат да възпрепятствят забременяването, са нарушения в месечния цикъл, ендометриоза, поликистозни яйчници, липса на овулация или оперативни интервенции, променили физиологията на половата система. За мъжете ниските нива на сперматозоиди са най-честата причина за инфертилитет. Те биват следвани от абнормална функция на сперматозоидите и блокажи в тръбите на половата система. Възпалителните заболявания и генетичните предразположения към проблеми в този аспект са също често срещана причина за неуспешни опити за бременност. Според последни проучвания стресът, тревожността и депресивните състояния също оказват влияние върху шансовете за успешна бременност.

Дигиталното здравеопазване като решение

Платформата за дигитално здраве Medrec:M идва в отговор на препятствията, които пандемията наложи, но ползите и възможностите ѝ надминават предизвикателствата на Covid-19 и представят възможност за здравеопазване от ново поколение.

Чрез мобилно приложение потребителят може да съхранява детайли за здравословното си състояние като симптоми, жизнени показатели; да въвежда предписаните му от лекар планове за прием на медикаменти и да следи прогреса на възстановяването си чрез графики и статистики, които приложението изготвя; да съхранява медицинска документация като епикризи, рентгенови снимки, рецепти, лабораторни изследвания и да ги изпраща на лекуващия го специалист; да провежда дистанционни прегледи с лекари от цялата страна и още.

Платформата Medrec:M Clinic е свързващото звено, което помага на лекарски практики да следят здравословното състояние на своите пациенти дистанционно, да менажират своя график за прегледи, да създават доклади на данните и още. Плюсът на подобна система е достъпът до ключова информация като лабораторни изследвания или симптоми, и то месеци назад. Така здравните специалисти са много по-добре запознати с медицинската история на пациента и могат да диагностицират и лекуват състоянието холистично с една изключителна прецизност.

Каква е ползата от дигиталното здравеопазване?

Съхранението на разнообразна медицинска информация в дигитален формат е по-удобно от аналоговия, защото така тя може да бъде споделена със специалисти само с един клик, а шансът част от нея да се загуби или забрави е сведен до минимум. В случая на репродуктивното здраве дигиталното здравеопазване предлага множество ползи. Например, дамите могат много по-лесно да проследяват различните фази от своя месечен цикъл, които играят ключова роля за процеса на зачеване. Проследяването на прозореца за овулация, измерването на температура и анализирането на настъпили промени в данните, свързани с менструацията, са от изключително значение.

Добрите практики в България

Репродуктивният специалист д-р Александър Калчев е едно от най-разпознаваемите лица в борбата с репродуктивните проблеми на двойки в България, а и в чужбина. Експертизата му в сферата, съпроводена от специализации по цял свят и над 10-годишен опит, води до сбъдването на мечтата за дете на стотици двойки.

Д-р Калчев споделя, че причините за неуспешна бременност са множество, а неговата работа е да намери корена на проблема и да представи решение, подходящо за конкретната двойка. Благодарение на модерните технологии работа му бива осъвършенствана още повече. Например, с помощта на високоспециализиран ултразвук маточната кухина бива диагностицирана прецизно и възможно най-неинванзивно, а образната диагностика, която произлиза от това, и назначеното лечение или изследвания биват съхранявани в платформата на Medrec:M. По този начин информацията е съхранена на едно място за лекаря и за пациента, което значително улеснява комуникацията им за в бъдеще.

Ментално здраве и инфертилитет

Асистираната репродукция е голямо предизвикателство за тялото и в психически аспект. Мета анализ от 2020г. открива, че хората в депресивни състояния и нарушено душевно здраве са изложени на по-висок риск от репродуктивни проблеми. Това е и причината практиката на д-р Калчев да полага грижи и в насока ментално здраве, като обръща внимание на двойките по време на всеки един етап от пътя им към мечтата за дете. Опцията за дистанционни консултации на Medrec:M изключително много улеснява процеса, като спестява време както на лекари, така и на пациенти. Също така тя предлага в значителна степен и комфорт, особено за дамите в напреднала бременност, тъй като не е необходимо да излизат от дома си, за да проведат консултация с медицинския специалист.

Несъмнено ползите от дигиталното здравеопазване са множество, а когато те съпътстват решението на световния проблем, който представлява инфертилитетът, става ясно, че дигитализацията на технологиите е ключът към оптимизиране на здравеопазването.

Свалете приложението на Medrec:M, за да изпробвате възможностите му за подобрена грижа за здравето, съветва Investor.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: