Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Продадоха уникална порцеланова купа за 25 млн. долара
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 11.04.2023Коментари (0)594
Деликатна порцеланова купа с диаметър около 11 см беше продадена на търг за повече от 25 милиона долара по време на Седмицата на китайско изкуство в Хонконг.

Описана от аукционната къща Sotheby's като "много ценна", антиката произхожда от рядка група керамика, украсена в императорските работилници в Пекин през 18 век.

Купата е произведена по времето на император Юенджан, който управлява Китай от 1722 до 1735 г. (въпреки че емайлът вероятно е бил боядисан малко след смъртта му). Това е част от традиция, известна като "falangcai" или "чужди цветове", име, дадено на порцелан, произхождащ от императорските пещи на Юенджан, но емайлиран от занаятчии в Забранения град в Пекин.

Струващата 25,3 милиона долара купа изобразява две лястовици, цъфтящо кайсиево дърво и върба. Дизайнът включва и откъс от стихотворение, за което се смята, че е поръчано от предшественика на Юенджан от династията Мин, императора Уан Ли.

В каталога на търга експертът по керамика Реджина Крал казва, че мотивите с птици и цветя са били популярни в периода Юенджан. Тя също така описва купата като "върха на рисуването върху порцелан, артистичност, която никога не е била надмината".

"Парчета, рисувани с толкова оскъдни и изтънчени природни мотиви, както се виждат тук, "увити“ около съда като разгънат ръчен свитък, са направени в Пекин само за много кратък период от време“, пише тя, добавяйки, че повечето от останалите примери сега се съхраняват в Дворцовия музей в Тайван.

Купата е записана за първи път в колекция, събрана от базирания в Шанхай корабен търговец капитан Чарлз Осуалд Лидел в края на 19 век. Всъщност купите били две и са разделени през 1929 г., когато всяка от тях е продадена за £150 (което възлиза на малко над £7,600, или ,400, в днешни пари). "Близнакът" на купата сега се съхранява в Британския музей в Лондон.

Тази, която беше продадена на търга в събота беше сред забележителните антики в пролетната серия на Sotheby's в Хонконг, отбелязващи 50 години от началото на дейността на аукционната къща в Азия.

Други търгове включваха часовници, чанти и реколта вина, като различните разпродажби на китайско изкуство донесоха общо 208,5 милиона долара, инофрмира vesti.bg. Историческите артикули в продажбата включваха вази, статуи и имперски съкровища, вариращи от нефритов печат до комплект пръстени.

В изявление председателят на Sotheby's за Азия Николас Чоу описа резултатите от седмицата като "изключителни“, добавяйки, че китайското изкуство остава "в челните редици на нашия бизнес“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: