Кравето мляко съдържа протеин А1 и много малко А2, докато овчето, козето и биволското мляко съдържат само А2 протеин, който се обработва по-добре от тялото. Това мляко има много здравословни и благоприятни ефекти. Това каза Нели Николова от ферма "Багри“ – производител на мляко тип А2 в семейна ферма в Белене, в
предаването "50 причини повече“ на
Радио "Фокус“.
Дори хора, които имат непоносимост към краве мляко, не откриват никакви негативни ефекти, като например подуване, при консумация на овче мляко, допълни тя.
Проучвания показват, че редовната консумация на кисело мляко има благотворен ефект върху организма. Още в началото на ХХ век руският микробиолог и Нобелов лауреат Иля Мечников открива, че дълголетието на българите се дължи именно на киселото мляко. "Киселото мляко има много полезни млечно-кисели бактерии. В този период в България основно се е консумирало овче мляко, тъй като са отглеждани основно овце. Именно овчето мляко е допринесло за това българите да са дълголетници. Във високите части на остров Сардиния също се отглеждат много овце и кози и също има много дълголетници“, разказа Нели Николова.
Овчето мляко може да се обработва по същия начин, както кравето мляко. "Пастьоризира се, вари се, готви се по същия начин, просто съставът му е различен“, добави тя.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.