Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проучване: При пеенето в хор има най-голям риск от заразяване с ковид
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 24.11.2021Коментари (0)974
©
Има няколко правила за борба с коронавируса, които всички сме научили. Най-простите са: мийте си ръцете и, ако е възможно, стойте далеч един от друг. Също така е добре известно, че когато става въпрос за риск от заразяване с коронавируса от други хора, важи противопоставянето "навън е добре, на закрито е зле". Реалността обаче не е толкова категорична. Къде рискът от заразяване е особено висок?

Рискът от инфекция зависи от редица фактори. Един от основните пътища за предаване на инфекцията е чрез аерозолни капчици. Това са малки частици във въздуха, които заразеното лице отделя, например при дишане, говорене или кашляне.

Важното тук е, че рискът от предаване на инфекцията всъщност е по-висок в затворени помещения. Проучване, проведено в Япония през пролетта на 2020 г., в което са разгледани 110 случая на COVID-19 и пътищата на предаване на вируса, установява, че вероятността първият пациент да предаде вируса на закрито е 18,7 пъти по-голяма, отколкото на открито.

Различни фактори обаче могат да повлияят на разпространението на вируса на закрито. Институтът по химия "Макс Планк" в Германия е разработил калкулатор, който използва редица параметри, за да определи риска от заразяване със SARS-CoV-2, ако някой от намиращите се в помещението е заразен. За важни се смятат фактори като това колко силно говори заразеният, колко активно участва в разговора, дали помещението е добре проветрено и някои други.

Изчисленията се основават на проучване, публикувано в International Journal of Environmental and Public Health Research, за предаването на коронавируса по въздушно-капков път и риска от заразяване.

Пеенето в хор трябва да се избягва по време на пандемия - то значително увеличава риска от заразяване. Основното нещо е да не пеете

Почти най-големият риск от заразяване е по време на хоровата практика. Колкото по-силно пее човек, толкова по-висока е концентрацията на аерозолните капчици, които произвежда. Освен това силното пеене разпръсква капките по-далеч, отколкото обикновеното дишане или сравнително тихият разговор.

Избягването на този риск не е трудно - просто трябва да избягвате хоровото пеене. Но какво да кажем за уроците в училище, когато учениците трябва да са в една и съща класна стая? Властите не са склонни да затварят отново училища, но за да се намали рискът от заразяване, трябва да се вземат предвид няколко неща.

Първо, ако някой в стаята е заразен, вероятността да се разболее класна стая, пълна с деца, е по-голяма, отколкото офис, пълен с възрастни. Факт е, че вероятността децата да бъдат напълно ваксинирани е по-малка. Освен това училищните стаи са по-слабо проветрявани - особено през зимата може да не е възможно да се отварят прозорците веднъж на час, за да циркулира свеж въздух. А скъпите системи за пречистване на въздуха обикновено не са налични в училищата.

Има една мярка, която значително намалява риска от заразяване с коронавирус в класна стая, офис или друго помещение, и това е носенето на маски. Използването на маски FFP2 (този тип е подобен на други международни стандарти N95, KN95 и P2) може да намали риска от инфекция 20 пъти, а по-модерните маски FFP3 - дори 100 пъти, казва пред Дойче Веле Улрих Пьошл, ръководител на отдела за многофазна химия в Института по химия "Макс Планк" в Майнц.

Бих препоръчал използването на маски в затворени помещения, когато хората общуват с външни лица, които не са членове на семейството им, казва Пьошл и добавя, че според него "всички трябва да носят маски".

Това, разбира се, не отменя други изисквания. Поддържането на социална дистанция, добрата вентилация и избягването на пеенето помагат за намаляване на риска от заразяване, дори ако всички носят маски.

Пребиваването на открито не освобождава от предпазните мерки

Сега се връщаме към първоначалния въпрос: колко висок е рискът от инфекция, когато сме на открито? Разбира се, той е по-нисък от този на закрито (но се увеличава, ако има репетиция на хор на открито!). Това обаче не означава, че трябва да пренебрегваме всички предпазни мерки.

Носенето на маски на открито е полезно и ако сте в близост до други хора, коментира Пьошл. "Съществува и риск от инфекция по въздушно-капков път на разстояние от един до два метра. Големите капки, които всички ние издишваме, могат да достигнат и до други хора на открито. И една-единствена такава капчица с размер около един милиметър може да доведе до инфекция, ако бъде издишана от заразен човек."

Така че, ако планирате да отидете на коледния пазар, не оставяйте маската си вкъщи само защото пазарът е навън. Използването на маски не само намалява риска от заразяване с коронавирус на закрито. Но според Улрих Пьошл "носенето на маска на закрито е още по-важно“.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: