Проучване: Употребата на по-големи количества от този подсладител повишава риска от сърдечен удар и инсулт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 07.06.2024
2963
Ново проучване предупреждава, че употребата на по-големи количества от изкуствения подсладител ксилитол повишава риска от сърдечен удар и инсулт, съобщава ЮПИ.

Ксилитолът (Xylitol, Е967) е нулевокалоричен захарен алкохол, който масово се използва в бонбони и сладкиши без захар, дъвки, печени изделия и пасти за зъби.

Високите нива на подсладителя в кръвта обаче са свързани с повишен риск от инфаркт, инсулт или друго сърдечно събитие в рамките на три години, според анализ на повече от 3000 пациенти в САЩ и Европа, съобщават изследователите в четвъртък в European Heart Journal.

В лабораторията изследователите откриват, че ксилитолът предизвиква съсирване на тромбоцитите, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

"Това проучване отново показва непосредствената необходимост от изследване на захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те продължават да се препоръчват в борбата със състояния като затлъстяване или диабет“, обясни научният ръководител на проучването д-р Стенли Хейзън, шеф на Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в Изследователския институт "Лернер“ към Кливландската клиника.

"Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата си за зъби, ако в нея има ксилитол, но трябва да сме наясно, че консумацията на продукт, съдържащ високи нива от него, повишава риска от събития, свързани с образуване на кръвни съсиреци“, допълва Хейзън в прессъобщение на Кливландската клиника.

Изследователите установили, че при една трета от пациентите с най-високи нива на ксилитол в кръвта има по-голяма вероятност да получат сърдечносъдово събитие.

Освен това всеки показател за съсирваемостта на кръвта се е увеличил непосредствено след като изследваните лица са изпили напитка, подсладена с ксилитол, но не и след като са изпили продукт, подсладен със захар.

Изследователите препоръчват на хората да се консултират с лекар или сертифициран диетолог относно избора си на храна, включително употребата на изкуствени подсладители.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Това летище се смята за най-страшното в света - ето защо
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Кръстиха астероид "Матиганис" – древното име на Шумен
Ето какво издава използването на емотикони за личността ни
Русита Боева: Имам лична емоционална натовареност с песента "Забл...
Отбелязваме Международния ден на труда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).