Проучване откри скрит риск за хранителната индустрия, свързан с облеклото на служителите

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
13:23 / 29.05.2025
471
Ново мащабно европейско проучване разкри тревожни пропуски в хигиенните практики на хранителния сектор, които заплашват не само безопасността на храните, но и доброто име на производителите.

Изследването, осъществено от водещата агенция за пазарни проучвания Norstat сред 940 служители в хранителната индустрия от 11 европейски държави, разкрива сериозни хигиенни пропуски, свързани с неправилната употреба и поддръжка на работно облекло.

Основни изводи от проучването:

– 73% от служителите са занасяли работното си облекло у дома, за да го изперат;

64% перат дрехите си под 70°C, което не е достатъчно за унищожаване на бактерии;

– 32% никога не гладят облеклото си – процес, който би могъл да редуцира бактериалното замърсяване;

– 24% споделят, че носят работно облекло извън работното място;

– 33% от служителите не са наясно с хигиенните стандарти, на които трябва да отговаря тяхната производствена среда.

"Домашното пране е рискова практика – то не осигурява нужната дезинфекция и допуска възможност за кръстосано замърсяване, особено когато облеклото се смесва с лични вещи или се съхранява неправилно. Подобни практики застрашават не само качеството на храната, но и доверието на потребителите“, коментира Венцислав Бояджиев, управляващ директор на Lindström България.

Работното облекло влияе и върху мотивацията и продуктивността на служителите

Проучването разкрива и значима връзка между качеството на работното облекло и усещането за благополучие на служителите:

– 85% заявяват, че чистотата и комфортът на облеклото влияят върху тяхнaта удовлетвореност от работата;

– 18% директно свързват подходящия размер и кройка на облеклото с по-висока продуктивност;

– Най-честата причина за неудовлетвореност е слабата издръжливост на облеклото (28%), която води до по-бързо износване и необходимост от подмяна.

Служителите настояват за устойчивост – реалността обаче показва друго

Въпреки че 79% от анкетираните посочват, че устойчивостта е важна за тях, все още 30% от повреденото облекло не се поправя, а се изхвърля. Почти половината служители не знаят какво се случва с износените дрехи, а 29% от тях споделят, че текстилът се озовава на сметището.

Дигитални решения за контрол и безопасност: Workwear Alarm

В отговор на проблемите с неправомерното изнасяне на работно облекло извън производствените зони, компанията за работно облекло представя интелигентната система Workwear Alarm – иновация, която сигнализира в реално време, ако облеклото напусне разрешените помещения. Тази система използва дигитални технологии, за да намали риска от човешки грешки и да подпомогне компаниите в постигането на по-високи стандарти на хигиена и проследимост.

За проучването:

Изследването е проведено през февруари 2025 г. от Norstat сред служители в 11 държави: България, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Турция.

В проучването участват 2 276 служители, като 940 от тях работят в хранителната индустрия. Повечето от тях са жени (61%) и постоянни служители (76%), ангажирани най-често в производството на печива, готови ястия и месни продукти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Клинт Истууд на 95
4 зодии ще имат поводи за усмивки през юни
Подготвят документален филм за певица от Blackpink
Нов вариант на Covid-19, вижте какви са симптомите
Даниела получава неприлични съобщения от непознати
Важни съвети при покупка на автомобил, които ще ви спестят неприя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).