Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Психолог: Случилото се в детството остава в подсъзнанието ни като блокирана енергия
Автор: Живко Кръстев 15:05 / 13.02.2024Коментари (0)1420
©
Случилото се в детството остава в подсъзнанието ни по някакъв начин като блокирана енергия. Това каза клиничния психолог Силвана Панева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Децата до 7-годишна възраст смятат, че всичко се случва заради тях. "Ако в детството сме живели в среда, която не е задоволявала нашите потребности, се създава усещане, че трябва да сме свръхбдителни, постоянно да внимаваме какво се случва, дали всичко е наред. Това нещо го прехвърляме и в живота ни като възрастни – може да има предпазливост, как се справяме във връзката си, можем ли да се доверим“, обясни Силвана Панева.

Травмите от детството могат да се проявят в нашите сънища, в страховете ни. "Когато човек има някаква травма, това, което се случва, е, че той не присъства в сегашния момент напълно. Той проектира своето минало сега и не може изцяло да види например своя партньор, защото проектира майка си върху нея и вижда нея, вместо партньора си“, посочи тя.

В романтичните си взаимоотношения сме склонни да прехвърляме модела, който сме научили от родителите си. За нашата нервна система това, което е познато, е безопасно, обясни клиничният психолог. "Това, което виждаме като поведение – ако бащата се отдръпва и става студен, когато има скандал, можем да го превърнем в наше поведение. Ако майката е склонна да поема вината, да се чувства тревожна, да иска всичко да е наред и да е отговорната, ние сме склонни да вземем и това“, даде примери Панева.

Присъствието на бащата – физическо и емоционално, в живота на детето е много важна, подчерта тя. "Той е мъжката енергия, която се свързва със сила, с увереност, с отговорност, с действие. Ако тя отсъства, в детето липсва увереност“, обясни Силвана Панева.

Прошката означава да бъдем тук и сега. "Ако можем да простим на себе си, че не сме направили най-доброто, което можем в някакъв конкретен момент, и че нашите родители, партньори и приятели също са направили най-доброто, на което са способни, това е хубаво. Гневът може да бъде отработен, нервната система да бъде спокойна, да се пуснат блокажите от миналото“, обясни клиничният психолог.

В социалните мрежи обикновено потребителите показват най-добрата версия на себе си. Често обаче тя не е истинска и това създава фалшивото усещане, че ние нямаме това, което другите имат, че това, което имаме, не е достатъчно. "Повечето хора имат нужда от външна валидация, някой да им каже "Изглеждаш добре“, имат нужда да получат 100 лайка, за да знаят, че тази снимка е хубава. Но ако може това да се завърти – да зависим от себе си, от това дали ние самите се харесваме, тогава няма толкова голямо значение“, заяви Панева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи във Варна
Лято 2024
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: