Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Психолог разкри защо все повече хора бягат от брака
Автор: Живко Кръстев 14:18 / 21.02.2024Коментари (0)1271
© Фокус
Все повече хора от младото поколение между 18 и 39 години живеят на семейни начала. От 8 на 17,4% е нараснал броя им между двете преброявания. Това каза психологът Михаела Джоргова от гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Бракът е посвещение, отговорност и грижа за човека до нас, а все повече хора бягат от тази отговорност. Това се отнася особено за мъжете, посочи тя. "Културата на свобода, на индивидуализъм не търси това. Отгледаните от един родител деца, израснали в разбити семейства, не вярват, че бракът е нещо добро. Именно затова е важно да говорим, че е възможно да имаш щастлив брак и трайни взаимоотношения, но като всяко нещо в този свят, има нужда да се научим на това, да придобием някои умения, да видим защо бракът е ценност“, обясни Михаела Джоргова.

По думите й, ако човек търси трайна връзка, бракът е по-добрият вариант да я получи. "Когато сключваме брак, ние съзнателно решаваме, а когато човек съзнателно реши нещо, той е много по-склонен да го следва.“

Сред факторите за успешен брак двойките поставят на първо място приятелството. "Всеки иска другият човек да му е най-добър приятел, да е човекът, на който има доверие, с който може да сподели. За всяко приятелство е необходимо време – да го подхранваш, да прекарваш време, да споделяш, да бъдеш открит, да бъдеш уязвим. Когато хората се раздалечат поради стрес и всякакви други фактори, или пък не знаят как да разрешат някои конфликти, това в един момент създава предпоставка за емоционална или физическа изневяра. Тя е следствие от липсата на близост помежду им“, обясни психологът.

Инициативата "Седмица на брака“ стартира преди 25 години във Великобритания. Днес тя се отбелязва в 30 страни по целия свят между 7 и 14 февруари всяка година. В България тя стартира преди 13 години, разказа Михаела Джоргова.

По време на инициативата "Асоциация общество и ценности“ организира много събития за необвързани и несемейни с цел превенция и подпомага обвързаните да задълбочат близостта помежду си.

"Предлагаме много възможности, като каним специалисти във всяка една сфера да се включат и да направят нещо за брака и семейството. Целта на инициативата е да напомним, че човекът до нас не е даденост, че е нужно ние да мислим в тази посока, да излизаме заедно на срещи, да правим неща един за друг. Тази седмица е повод да си припомним какво ни е накарало да се влюбим един в друг, да си дадем сметка за ценните и важни неща. Ако не полагаме грижи за нашия брак, за нашето семейство, за най-близките си хора, няма гаранция за запазването му“, обясни Джоргова.  

Надежда Динева, която е съосновател на кафе-книжарница "Жираф“, организира редица събития по повод "Седмицата на брака“. Едно от направленията, в които работи Фондация "Жираф“, е да популяризира добротворството, вярата и любовта като начин на живот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: