Първият разговор с кит е вече факт благодарение на АІ

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
10:03 / 08.02.2024
646
Първият разговор с кит вече е факт благодарение на изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова и предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Използвайки база данни със записи на звуци от китове, правени в продължение на около 50 години, учени обучават изкуствен интелект, който успява да класифицира тези звуци. Целта е осъществяване на комуникация с китовете. "В случая изкуственият интелект е посредникът и преводачът. На чисто интуитивно равнище, общувайки с животни, ние можем да отличим някакъв тип емоционалност – кое е заплаха или знак за радост, но не сме напълно наясно за точните послания“, коментира доц. Тодорова.

След многократни неуспешни опити, един женски гърбат кит най-накрая отговаря на записите. "Те са отправили нещо, което изкуственият интелект е отличил като поздрав – "Хей, какво правиш? Как си?“. 20 минути китът е отговарял и е бил много любопитен. Излъчвал е и други звуци, отвъд тази комуникация“, разказа футурологът.

Този експеримент по думите й отваря огромно поле за общуване между видовете. "Не само за диалог между видовете, а и за това да видим каква е тяхната интелигентност, колко различна от нашата е, различна ли е и дали това, че ние боравим с език, за да изразим всичко, което сме, е предимство или тук става въпрос за друг тип интелигентност“, поясни доц. Тодорова.

Проект ще се използва и за евентуална бъдеще комуникацията с извънземни, допълни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Невролог: Хората с хипертония трябва да избягват тези храни и нап...
Защо не трябва да изхвърляме тези продукти в мивката?
Петър Дочев тръгнал за питие и се оказал за три дни в Сърбия
Лили Иванова отново показа желязната си дисциплина
Мария Игнатова сама в Гърция
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).