Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Рапунцел" на куклена сцена във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 19.02.2015Коментари (0)1177
©
Една от най-актуалните любимки на малчуганите - дългокосата Рапунцел, от обичаната приказка на братя Грим, е в центъра на новия спектакъл на Държавен куклен театър - Варна.

С постановката на "Рапунцел" режисьорката Росица Миновска-Деведжиева връща към нов живот прекрасните декори и костюми на уважаваната Свила Величкова отпреди шест години, когато историята за дългокосата принцеса е поставена с голям успех в Сливен, много преди появата на нашумелия анимационен филм.

Малките любители на вълшебната приказка ще станат свидетели на премеждията на красавицата Рапунцел, затворена в непристъпна кула от магьосницата баба Готел, и на щастливата развръзка с принца, който пристига по приказен закон на бял кон.

Постановката и драматизацията са на Росица Миновска-Деведжиева. Музиката е на Пламен Мирчев-Мирона. В ролите са актьорите Евгения Василева, Емилия Петкова, Росен Радев.

Росица Миновска-Деведжиева, която дълбоко се е потопила в темата за Рапунцел, от години проучва източниците в техните различни национални варианти и вплита в драматизацията елементи от оригиналната приказка на италианеца Джанбатиста Базиле и от варианта на французойката Шарлот-Роз дьо ла Форс - писатели, творили през 17-и век. Вълшебните жълъди, например, с които Рапунцел се спасява от баба Готел, са взети от оригиналната история.

"Това е една история за съзряването, за периода, в който децата стават самостоятелни", казва режисьорката. Тя ни учи, че не е възможно да предпазим порасналите деца от света, като ги изолираме от него. Защото колкото повече ограничаваш някого, толкова повече той жадува свободата. Спектакълът е за правото на личен избор и за силата на любовта. В работата си предпочитам да се придържам към приказката, защото децата могат да гледат много филми, но ако отворят книгата с приказките на братя Грим, те ще открият в нея тази история. В момента тече запознаването на литературните научни среди в Европа с творчеството на писателката Шарлот-Роз дьо ла Форс. Самата тя е заточена в абатство и там пише своите приказки. Аз съм по-консервативна, гледала съм филма, приемам го, но смятам, че когато става дума за класическо произведение, е най-добре да дам на децата оригинала. Така те ще могат да възприемат всяка следваща интерпретация, до която се докоснат - анимационни или игрални филми, като вариация на оригиналната история. А когато те самите станат родители, вярвам, че ще разкажат на своите деца оригиналната, най-популярна версия на Пепеляшка, на Хензел и Гретел, на Рапунцел."

Това е втората постановка, която Росица Миновска-Деведжиева реализира с трупата на Държавен куклен театър - Варна след "Да летиш с Мери Попинз" (1998 г. )

Премиерата на "Рапунцел" е на 20.02. от 18:30 ч., а малките зрители ще могат да видят новия спектакъл още на следващия ден - в събота, 21.02. от 11:00 и от 12:00 ч.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ремонти във Варна
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: