Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Различният дъх в устата - ориентир за здравословното ви състояние
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 07.07.2023Коментари (0)979
©
Странен вкус в устата, който се появява без видима причина, може да служи като добра следа за лекаря при диагностиката.

Много лекари, когато преглеждат пациент, го питат дали има необичаен вкус в устата. Има основателни причини за този въпрос, тъй като редица заболявания са придружени от промяна на вкуса в устата. Това е отличен ориентир за поставяне на точна диагноза. Така че, нека да разберем какъв е вкусът на някои болести, тъй като всяка болест наистина си има свой вкус.

Сладък

След десерт известно време се усеща сладост в устата. Но има ситуации, когато тази сладост се усеща, независимо какво е ял човекът. И така, възможните причини за обсебващ сладък послевкус може да са:

Отравяне. Токсините в тялото засягат няколко системи от органи едновременно, така че отравянето често е придружено от промяна на вкуса. Ето защо, ако имате контакт с пестициди, фосген или други отрови, по-добре е незабавно да се свържете с токсикологичния отдел на болницата за бърза диагностика на заболяването.

Нарушено производство на хормона инсулин. Причината за обсесивната сладост в устата може да бъде прекомерно количество захар в кръвта, провокирано от нарушения във функциите на панкреаса. Механизмът на явлението е доста прост: захарта от лимфната система навлиза в слюнката, подслаждайки я.

Ето защо е по-добре незабавно да посетите ендокринолог, да определите нивото на захарта в кръвта си, за да не провокирате развитието на диабет. Дисфункцията на панкреаса също може да причини сладко-кисел вкус в устата, който често е придружен от киселини. Това е първото подозрение за панкреатит.

Проблеми с нервната система. Ако нервните влакна са повредени, мозъкът не може да обработи правилно получената информация, което води до сладникаво усещане в устата. Честите бактериални и вирусни инфекции могат да бъдат причина. В този случай трябва да си направите общ кръвен тест и да отидете на терапевт.

Продължителен стрес. Хормонът на стреса има тенденция да повишава нивата на кръвната захар. Ето защо, по време на периоди на депресия, хората често могат да усетят сладост на езика си, която се появява веднага след появата на стресова ситуация.

Заболявания, причинени от излагане на Pseudomonas aeruginosa. Това е бактерия, която засяга белите дробове или устната кухина и също предизвиква сладникав послевкус. Всичко е свързано с метаболитните продукти на този микроорганизъм.

След отказване на цигарите. В началото, когато човек се е отказъл от пушенето, след хранене усеща сладост в устата.

Киселини

Този проблем е придружен не само от кисел вкус в устата. Често човек е обезпокоен от киселини и от оригване. Помислете за възможните причини за тези явления:

Заболявания на стомашно-чревния тракт. Гастрит, язва, рефлукс и други заболявания на стомашно-чревния тракт често имат симптоми на повишена киселинност. Придружаващите симптоми като болка в горната част на корема, проблеми с изпражненията, общо отслабване на тялото и периодично гадене могат да подсказват за тези заболявания. В този случай трябва да се свържете с гастроентеролог възможно най-скоро.

Заболявания на зъбите. Не е трудно да се досетите, че оралните проблеми почти винаги променят вкуса в устата. Кариесът, пародонтитът и други зъбни проблеми причиняват киселинност в устата. Ако съпътстващите симптоми са зъбобол и подуване, трябва да посетите дентална клиника.

Бременност. Увеличаването на размера на матката причинява натиск в коремната кухина и причинява киселини.

Нощни киселини. Ако ядете много храна през нощта, на сутринта в устата ви ще се появи неприятен послевкус.

Горчиво

Горчивината в устата е най-неприятният признак. Може да има няколко причини за това, а именно:

Заболявания на черния дроб и жлъчната система. Жлъчката има горчив вкус и при заболявания на тези органи сокът ѝ попада в устната кухина, причинявайки пареща горчивина. Това може да бъде холецистит, камъни в жлъчката и други заболявания. Съпътстващи симптоми: гадене, остра болка в горния десен ъгъл на корема. Необходима е консултация с гастроентеролог.

Злоупотреба с мазни храни. Те също така причиняват прекомерна секреция на жлъчката.

Любовта към спиртните напитки може да е причина за появата на горчивина в устата.

Честото използване на лекарства за алергия. Причината за това е въздействието върху имунната система, което предизвиква общи смущения в работата на стомашно-чревния тракт и жлъчната система.

Солено

Този проблем обикновено се предизвиква от несериозни фактори. Но все пак проблемът може да се дължи и на инфекциозни заболявания. Възможните причини са:

Бактериални и гъбични заболявания на назофаринкса. Ако такива заболявания са придружени от отделяне на слуз, може да се усети солен вкус, който се причинява директно от навлизането на това вещество в устната кухина.

Заболявания на слюнчените жлези. Много патогенни микроорганизми нарушават работата на слюнчените жлези. Трябва да посетите зъболекар.

Злоупотреба с алкохол, тютюневи изделия и сладки напитки. Това се дължи на увреждане на устната лигавица, пише Woman.bg.

Липса на добра хигиена на устната кухина. В този случай трябва да миете зъбите си по-често и да пиете до 2 литра вода всеки ден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: